Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 07:29 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/svt-maste-svara-pa-kritiken/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

"SVT måste svara på kritiken"

TV. Det blåser kallt på Sveriges Television efter den senaste tidens "gubb- och bimbodebatt". De forna medarbetarna Jan Guillou, Siewert Öholm, Bo Holmström och Jan Danielsson har öppet kritiserat organisationen. Nu höjs även en röst inifrån SVT. Hans-Olof Jonsson, enhetschef på SVT Nord, skriver i ett debattinlägg i senaste numret av interntidningen "Vi på tv" att det största problemet med debatten är att SVT inte svarar på kritiken.

- Både Guillou och Öholm skadar public service genom att förenkla och lägga skuld på fel ställe, säger Hans-Olof Jonsson. Men jag vill absolut inte förbjuda någon att kritisera SVT. Min poäng är att vi måste tillsätta en permanent programdirektör, så att vi får en röst utåt. Dessutom måste varje nivå i företaget möta kritik som rör deras verksamhet. De ansvariga för vårt granskande samhällsmagasin har undvikit debatten trots att de står mitt i den.

Hans-Olof Jonsson syftar på "Uppdrag granskning", som tillsammans med programledaren Kattis Ahlström blivit något av symboler för "Det nya SVT". Och munhugget fortsätter! Måndagen den 21 maj går nästa rond i "gubb- och bimbodebatten" på Publicistklubben i Stockholm. Eva Hamilton, chef för nyheter och fakta på SVT, ska representera ledningen. I andra ringhörnan väntar Jan Guillou och Siewert Öholm.

- Jag tycker att det är ynkligt när tunga samhällsjournalister, som anser sig vara experter på granskande journalistik, lyckas hänföra ett programs dåliga tittarsiffror till Kattis Ahlström, säger Eva Hamilton.

I höst kommer "Uppdrag granskning" att sändas i anslutning till Rapport.

Henrik Arvidsson

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt