Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 12:40 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/sylvia-rivera-ar-dod/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sylvia Rivera är död

LEGENDER. Sylvia Rivera, allmänt ansedd som den som startade Stonewallupploppet i New York 1969 är död. Rivera avled i förra veckan i New York vid 50 års ålder av levercancer.

Polisen gjorde en rutinmässig razzia mot gaybaren Stonewall 1969. Utanför stod Sylvia Rivera bland andra transor, dragqueens och lesbiska som inte ägde tillträde till baren. Dessa började bråka med polisen, och snart spred sig oroligheterna. För första gången slog gay- och queervärlden tillbaka mot trakasserierna. Den tre dagar långa gatustriden som vidtog brukar räknas som födelsen av den nutida, utåtriktade och stolta gayrörelsen.

Sylvia Rivera engagerade sig därefter i kampen för mänskliga rättigheter. Gayrörelsen såg inte alltid nådigt på transor i sina försök att bli mer rumsren, men Rivera tog strid. Rivera hade en hård ungdom som gatubarn och prostituerad, och gled ett tag av sitt liv tillbaka i missbruk och hemlöshet. Men på 90-talet var hon tillbaka och gammalt groll glömt. På 25-årsdagen av Stonewallupploppet hade Rivera en hedersplats i paraden.

Rivera arbetade till sin död med ett härbärge för hemlösa queerpersoner i New York.

Johan Berggren

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt