Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 07:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/tidskriften-arena-1993-2017-kunde-inte-halla-tyst/

KULTUR

Tidskriften Arena (1993–2017) kunde inte hålla tyst

Jag öppnar Arenas sista nummer (det har blivit 140 sedan starten 1993) och inser kvickt hur mycket tidskriften kommer saknas även utanför den närmast sörjande kretsen. Redaktionen har alltid tagit politik på nyfiket allvar, introducerat nya idéer, inte minst haft högt i tak. Kulturradikal internationalism, kan man säga, öppen och generös mot omvärlden.

Författaren Per Wirtén har varit med sedan starten och porträtteras som ”Mr Voice of Reason” i en lång intervju av Malena Rydell. Han säger drastiska och tänkvärda saker. Påstår sig hata borgerligheten, förstår sig däremot på de religiösa, vill återupprätta medelklassens skamfilade rykte. Avskyr sossehat, inte minst vänsterns, tycker att Nina Björks och Åsa Linderborgs kritik av reformismen är avskyvärd och reaktionär. När ens tidskrift läggs ned har förstås även Kamrat förnuft rätt att vara rasande.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt