Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Trojansk häst för att väcka rädsla inför migration”

Vanligtvis brukar deras kurser locka tio studenter. Men under sommaren har intresset för att läsa vid Grekiskan på Uppsala universitet exploderat. 1 200 personer sökte och 200 läser nu sommar­kursen ”Trojanska kriget”.

1 Pågår det en mytologisk revolution?

– Dragkraften är i första hand sagostunden, det finns en lockelse till underhållning. Men när kursen är igång går den mer ut på att förstå hur myterna används i dag. Bland annat av politiker, reklammakare och konstnärer som ett instrument för övertalning eller underhållning, säger Eric Cullhed, forskare vid Grekiskan.

2 Hur menar du?

– Det går exempelvis att se hur den trojanska hästen i dag används för att väcka rädsla inför migration, bland annat av den spanske kardinalen Antonio Cañizares och av Donald Trump. Genom att inte studera mytologin som ett museiföremål, utan som ett verktyg att tänka och kommunicera med kan man bli en mer medveten och aktiv avkodare av den här typen av meddelanden.

3 Vad får ni för feedback från studenterna?

– Många tycker att det fungerar väldigt bra. Nästan hälften av studenterna har återvänt sedan förra sommarens kurs om de olympiska gudarna.