Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 03:19 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/utdoda-teatrar-ateruppstar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Utdöda teatrar återuppstår

Englands historia är dess teatrars, som aldrig verkar kunna dö.

I London finns The Globe (Shakes­peares rekonstruerade) och resterna av The Rose, föregångare och konkurrent till The Globe, vars utgrävningsplats har blivit museum. Och så – från och med den 8 november – en ny Rose, återuppstånden.

Det är teatermannen Sir Peter Hall som har fört ännu ett livs­projekt i hamn. 1960 startade han The Royal Shakespeare Company. Åren 1973–1988 var han ledande regissör på nystartade National Theatre, för att sen öppna eget igen, på The Old Vic.

Efter sex års bygge och elva miljoner insamlade och ihoptiggda pund står hans nya hjärtebarn där: The Rose of Kingston ligger i London Borrough of Kingston, västerut längs Themsen. På den glasade utsidan är det en modern teater, ritad av Michael Holdens arkitektbyrå. Inuti gäller grundplanen för 1587 års The Rose: nedanför den framskjutna scenen finns ståplatsutrymmet the pit, runt om i tre våningar sittplatsgallerier. Ett monument alltså, över den elisabetanska teaterepoken, men också en levande teater med plats för 1 100 åskådare. Den fasta ensemblen på 20 personer repeterar redan. Den 16 januari 2008 är det premiär på Tjechovs ”Onkel Vanja”. Regi: Peter Hall, förstås, 55 år efter regissörsdebuten.

Ingegärd Waaranperä

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt