Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 08:01 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/utforsaljning-narmar-sig-trots-protester/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Utförsäljning närmar sig trots protester

Striden om de anrika keramikverkstäderna i Gustavsberg tycks sluta med utförsäljning. I morgon, onsdag, väntas kommunfullmäktige klubba igenom beslutet. Protesterna fortsätter dock.

Planerna på att sälja ateljélokalerna där det tillverkats världskänd keramik i 150 år har kantats av protester. Den styrande alliansen har uppvaktats med över 7 000 namnunderskrifter, demonstranter har tågat och i sociala medier har upprop spridits. Nu väntas dock husen säljas till ett privat fastighetsbolag. Köparen ska ha förbundit sig att behålla de nuvarande hyrorna och inte sälja husen de närmaste 15 åren.

– Vi vill att Gustavsbergs hamn ska fortsätta att vara ett kulturkluster och att konstnärerna ska ha möjlighet att bedriva sin verksamhet där. Det finns ett stort renoveringsbehov för fastigheten. Om vi renoverar behöver vi göra det i ett svep, vilket kommer att medföra fördubblade hyror, medan en annan fastighets­ägare kan renovera etappvis och i samråd med konstnärerna, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande till DN.

Ateljéföreningens drygt hundra medlemmar befarar att fastigheterna i framtiden kommer att säljas. Vilka garantier har ni för att det inte sker?

– Vi har intressenter som är beredda att garantera befintlig hyra i femton år. Då har vi förhoppningsvis hunnit skapa ett större kulturkluster runt omkring och förmodligen har platsen blivit ett starkare varumärke för kultur. Jag ser det som osannolikt att den nya fastighetsägaren skulle hitta på något tok som gör att konstnärerna inte kan vara kvar.

Den styrande Alliansen i Värmdö kritiseras nu i ett nytt upprop som en lång rad tunga konstprofiler undertecknat, däribland Love Jönsson, chef Rian designmuseum, Björn Springfeldt, tidigare chef för Moderna museet, Katarina Jönsson Norling, ordförande i Konstnärernas riksorganisation, Maria Lantz, rektor på Konstfack och Ulf Dalnäs, prefekt på Högskolan för design och konsthantverk, dessutom Olle Wästberg, demokratiutredare, och Carl Tham, tidigare statsråd.

Ni anklagas i uppropet för att inte inse vilken attraktionskraft en levande kultur tillför ett samhälle.

– Det är tvärtom, vi förstår värdet och det är av den anledningen vi har hittat den här lösningen. Jag ser det som en ideologisk fördom mot privat ägande, svarar Deshira Flankör.

Mikael Lindström, S-oppositionsråd i Värmdö kommun, avfärdar argumentering som naiv. Han är vidare starkt kritisk mot att oppositionen inte fått se avtalsvillkoren för försäljningen.

– Vi vet ingenting om vilken köpare det blir eller om husen går att köpa tillbaka för kommunen. Jag tror att det bolag som vill köpa dem är berett att säga vad som helst för att få Gustavsbergs pärlor i sin ägo och kunna göra en bra slant om femton år – medan vi skapar en osäker situation för den unika konstnärliga verksamheten där, säger han. Det politiska styret förstår inte vidden av det här.

Lisa Wallert, ordförande för ateljéföreningen i Gustavsberg, ställer sig frågande till varför den styrande Alliansen har ”så fruktansvärt bråttom” att avyttra husen.

– Vi har varit ute efter en dialog och krattat för statlig finansiering eller en crowdfundingstiftelse och en långsam renoveringsplan i stället för det här hastiga beslutet. Alliansen anser att det blir för dyrt att behålla fastigheterna, men det blir snarare väldigt dyrt att sälja dem.

På vilket sätt?

– Det här kommer inte bara att leda till att samtidskonsten bli lidande utan också skada Gustavsbergs varumärke. Det är väldigt bakåtsträvande att se konstnärlig verksamhet som en kostnad när det är en konkurrenskraft för en kommun, säger hon.

Wallert befarar att den nya ägaren kan komma att renovera de två ateljéhusen och sedan sälja båda i förtid.

– Risken är ju att ägarna tar sig ur avtalet. För oss känns det här inte som någon långsiktig affär alls.

Olof Lavesson (M), ordförande för riksdagens kulturutskott, vill inte uttala sig om den konflikten. Han delar dock ateljéföreningens syn på de kulturens stora värde för samhällsekonomin:

– Konstens betydelse för samhällsbygget är fundamental. I det samhälle vi just nu befinner oss i behöver vi konstens berättelser mer än någonsin, konstnärer som uttrycker och tolkar samtiden och frågor om framtiden. Det är fundamentala frågor för Sverige som just nu är i en väldigt sökande tid.

Konstnärerna i Gustavsberg och de som skrivit på uppropet mot försäljningen anser att Alliansen underskattar just dessa värden.

– Vi vet att konsten har betydelse för vilka områden människor söker sig till och för utvecklingen av en landsbygd eller ort. Den bidrar mycket till samhällsklimatet, det kan man till exempel se i Malmö där konsten och kreativiteten i dag bygger det nya Malmö och de nya näringar som växer fram. Vi politiker har ibland haft en alltför konservativ eller naiv inställning till detta.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt