Utgivningen av barnböcker slår rekord - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Utgivningen av barnböcker slår rekord

Under 2000-talet har utgivningen av barn- och ungdomsböcker ökat med 78 procent. Men förläggarna varnar för att upplagorna per bok kan sjunka när allt fler vill göra barnböcker.

Barn- och ungdomsboksutgivningen i Sverige har sammanlagt ökat med 78 procent under 2000-talet, konstaterar Svenska Barnboksinstitutet i sin årliga statistik, som just släppts. Det senaste året har utgivningen ökat med tolv procent och är nu uppe i 2 089 böcker under 2015, vilket är rekord för sjätte året i rad.

Framför allt ökar utgivningen för yngre barn, där kapitelböckerna (för åldersgrupperna 6-9 år) blivit närmare 30 procent fler jämfört med året före. Antalet mellanåldersböcker (för 9-12-åringar) har gått upp med mer än 25 procent, och serier har ökat närapå 50 procent (men är ändå en ganska liten del av utgivningen). För ungdomsböckerna är ökningen däremot liten, och där har enbart översatta titlar blivit fler. De svenska ungdomsböckerna har i stället blivit något färre.

Det finns flera skäl till att barnboksutgivningen ökar. Barnböcker säljer allt bättre, vilket även Förläggareföreningen konstaterade i sin årliga statistik för fyra veckor sedan. Sammanlagt har försäljningen av barn- och ungdomsböcker stigit med 5,9 procent, men med stora variationer mellan åldersgrupperna. Böcker för 9–12-åringar ökade med 22,7 procent, medan böcker för ”unga vuxna” (Förläggareföreningen kallar alla över tolv år för unga vuxna) i stället sjönk med 9,8 procent.

Ett annat skäl till att barnboksutgivningen ökar är att det rent praktiskt blivit lättare att starta förlag och producera böcker.

– Det är positivt att intresset för att ge ut barnböcker ökar, och mångfalden både vad gäller förlag och titlar är viktig, säger Ann Sköld, förlagschef på Rabén & Sjögren. Men hon ser också risker med utvecklingen.

– Barn- och ungdomsböcker vänder sig till en relativt sett mindre målgrupp än vuxenböcker, och behöver därför sälja under fler år. Där finns det ett problem med den tilltagande nyhetsfokuseringen, som hittills bara har handlat om vuxenböcker. Nu börjar även barn- och ungdomsböcker bli beroende av nyhetsrapporteringen, och då är risken att upplagorna sjunker per bok.

– Det är ett intressant dilemma, säger Eva Dahlin som är förlagschef på Bonnier Carlsen.

– Vi på Bonnier Carlsen gav i stället ut färre böcker förra året än tidigare, för att kunna ägna varje titel mer omsorg och uppmärksamhet. Å andra sidan saknas det alltid böcker för barn och unga! En ökad utgivning kan medföra en ökad bredd och större mångfald.

Svenska barnboksinstitutet har också gått igenom 2015 års innehållstrender, och finner något deprimerande att våld, elakheter, ondska, död, mord, självmord, krig, flykt och sociala skillnader blivit alltmer frekvent. Framför allt förekommer alltmer grovt våld. Det är vanligast i ungdomsböckerna, men även i kapitel- och mellanåldersböcker hittar man mycket våldsskildringar.

– Dels speglar ungdomsböckerna en våldsam värld. Dels har många ungdomar egna erfarenheter av våld, och det gäller inte alls bara nyanlända. Böckerna ser också berättartekniskt annorlunda ut, med många grafiska inslag och detaljerade våldsscener, säger litteraturforskaren Maria Nilsson från Linnéuniversitetet.

Precis som när det gäller vuxenböcker har det blivit betydligt vanligare med egenutgivning och små förlag som ger ut enstaka titlar. Det har bland annat resulterat i att det kommer ut markant fler böcker skrivna av barn och ungdomar, och också fler böcker med uttalat terapeutiskt eller pedagogiskt syfte.

– Det finns betydligt fler utgivare i dag. På tio år har antalet små förlag och egenutgivare ökat från 12 till 20 procent av utgivningen. Det är där vi ser den stora ökningen, säger Lillemor Torstensson på Svenska Barnboksinstitutet.

All statistik finns tillgänglig på sbi.kb.se.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.