Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 07:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/valkommen-anita-goldman-vet-varfor-livmodern-maste-kontrolleras/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Välkommen! Anita Goldman vet ­varför livmodern måste kontrolleras

Runt 2010 minns jag att vår kritiker Lars Linder lämnade över en recension till mig med orden: ”Jag tror att vi om fem år diskuterar inskränkningar i aborträtten”. Han hade skrivit om en ny bok om framtidens Europa. Jag tittade klentroget på honom. Var ändå inte den striden över?

Nu är det 2017 och vi debatterar aborträtten igen. Vi diskuterar också burkiniförbud och inom samtidsrasismen är föreställningen om främlingarna som kommer hit och våldtar ”våra” kvinnor stark.

Författaren Anita Goldman har alltid intresserat sig för kvinnans funktion inom nationalismen. När sådana rörelser växer, skriver hon i dagens nummer av Kulturmagasinet, ökar alltid försöken att kontrollera kvinnokroppen. Det är för att kvinnans främsta uppgift anses vara att hålla nationen vid liv. Hon ska föda nya medborgare och soldater.

Inte undra på att livmodern måste hårdbevakas. Läs hennes artikel på sidan 14!

Missa inte Johanna Frändéns ljuvliga försvar för Polarprisvinnaren Sting i Aftonbladet i veckan! Finns på aftonbladet.se

I veckan vill jag se den hyllade filmen ”Moonlight”. ”Ovanligt stor konst”, skrev DN:s Hynek Pallas.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt