Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Vi kan i alla fall möta ryssarna under vatten”

Anna Ek är ordförande i Svenska Freds- och skiljedomsföreningen. I en ny kampanj kallad ”The singing sailor” – riktad mot den militära upprustningen – har de har sänkt ned en apparat i Kanholmsfjärden som sänder ut budskapet ”This way if you are gay” i morsekod, tillsammans med en gladporrig matros.

1 Stämmer det att kampanjen inspirerades av DN-skribenten Fredrik Strages krönika ”Ryssen ska tro att det är Pride­parad i alla svenska städer året runt”?

– Ja, vi tyckte att den var fantastisk. Han satte fingret på ett alternativt sätt att angripa en debatt som ständigt landar i upprustning. Vi kan inte arrangera en Prideparad varje dag, men vi kan i alla fall möta dem under vatten. Vi har också skylten ”Welcome to Sweden. Gay since 1944”, vilket syftar på året då homosexualitet blev lagligt i Sverige, en markering mot antigaylagarna i Ryssland.

2 Hur seriöst ser ni på ”The singing sailor” som vapen?

– Vi vet inte om han är effektiv än, men kampanjen är på största allvar. Fredsfrågan och HBTQ-kampen handlar om liv och död på många platser och om riksdagen satsar över tio miljarder på försvaret är det pengar som tas från möjligheten att arbeta förebyggande mot krig och för mänskliga rättigheter.

3  Skulle inte kampanjen kunna ha motsatt effekt och provocera eventuella ryska ubåtar?

– Det är möjligt, men det visar i så fall bara på en dålig människosyn. Och vi provocerar med fredliga metoder.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.