Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 01:18 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/willy-maria-lundberg-har-avlidit/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Willy Maria Lundberg har avlidit

Journalisten Willy Maria Lundberg har avlidit 95 år gammal. Hon brukade kallas Sveriges första konsumentupplysare och skrev för tidningar som Aftontidningen, Folket i Bild, Expressen och Aftonbladet. Hon skrev även handböcker och reseböcker.

Willy Maria Lundberg började skriva på 1930-talet och var som mest i hetluften på femtio- och sextiotalen, lika ettrig som påläst. En del kallades henne oseriösa handlares skräck och annonssabotör, vilket säger något om hennes inflytande. Hon skrev om dåliga barnkläder, innehållet i pannkakssylt och såg till att en ångervecka vid köp från dörrförsäljare infördes.

I Hälsingland står Träslottet i Arbrå kvar, en 1700-talsgård som blev Willy Maria Lundbergs livsverk. Där utövade hon kvalitetspedagogik och omsatte sina teorier om det goda i livet i praktiken. Besökare kan beskåda hennes stora porslinssamling och andra kvalitetsvaror.

DN/TT

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt