Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ledare/aven-svenska-ungdomar-behover-vagledning/

LEDARE

Ledare: Även svenska ungdomar behöver vägledning

Porren hjälpte Josef. ”Tack vare porr förstod jag att jag gillar killar”.

Exemplet kommer från boken ”Jag och du”, av Inti Chavez Perez, som ska upplysa nyanlända om sex och samlevnad – om kroppen, relationer, samtycke och sex. Därför finns den på både lättläst svenska och arabiska.

Fler, liknande initiativ har dykt upp sedan jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) i mars förra året presenterade en satsning på att utbilda nyanlända i jämställdhet och sexualfrågor. Ungdomsmottagningen på nätet, UMO, har på regeringens uppdrag lanserat en sex- och samlevnadssajt. RFSU har tilldelats närmare 4 miljoner kronor för sitt arbete för att förbättra den sexuella och reproduktiva hälsan hos invandrarkvinnor. Det här är viktiga och nödvändiga satsningar. Men arbetet borde inte avgränsas till nyanlända.

I Ungdomsbarometern 2015 svarade bara en fjärdedel av högstadie- och gymnasieeleverna i Sverige att de var nöjda med sin sexualundervisning. I en enkätundersökning uppgav 70 procent att de hämtade sin information om sex, preventivmedel och könssjukdomar på nätet. Det är ett bottenbetyg för svensk sexualundervisning.

Samtidigt fortsätter spridningen av könssjukdomar bland unga att öka i Sverige. Fler vittnar om sexuella trakasserier och utnyttjanden (40 procent svarar att de haft sex mot sin vilja), och även antalet aborter är uppseendeväckande. Det finns ett kunskapsgap att fylla även bland svenska ungdomar.

Redan 2014 presenterade Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten underlag till en nationell strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, likt den som finns i Norge. I rapporten står det att ”det saknas ett samlat nationellt grepp” och att det finns ett stort behov av ”nationell kunskapsstyrning och samordning”.

Men tre år senare finns det fortfarande ingen nationell strategi. I stället hamnar allt ansvar för sexualundervisningen på kommuner och rektorer. Resultatet är väldigt varierande och ofta undermåligt.

Det är inte bara nyanlända som behöver vägledning. Regeringen borde vara lika angelägen att utbilda svenska ungdomar om normer och värderingar kring sex och samlevnad.

Tre år senare finns det fortfarande ingen nationell strategi.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt