Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ledare/det-ar-jag-som-gar-porrindustrins-arenden/

LEDARE

Ledare: Det är jag som går porrindustrins ärenden

Kvinnojourerna gör en fantastisk insats med att hjälpa kvinnor och barn undan våldsamma män. Att de bedriver opinion för sin sak är en självklar del av deras verksamhet. Men de borde verkligen bli bättre på att välja sina strider.

Tjänar exempelvis Unizons 130 kvinno- och tjejjourer på att organisationen går ut och tar ställning mot porr? Hjälper detta deras arbete? Bidrar det på något sätt till att minska mäns våld mot kvinnor? Och är det vettigt att ge sig på en enskild, namngiven kvinna och försöka ta heder och ära av henne, enbart för att hon inte är emot porr? Svaren på dessa frågor borde vara nej, nej, åter nej och ursäkta, vad är det som pågår?

Det mest utmärkande draget för porrmotståndare är att de inte vet vad porr är. De tror att det betyder våldsamt sex, och att våldsamt sex i sin tur alltid sker utan samtycke. Så verkar även Unizons förbundsordförande Zandra Kanakaris och generalsekreterare Olga Persson se saken. I en debattartikel i Expressen skriver de om ”att kalla kvinnor hora, ta stryptag eller köra ner sin penis i en tjejs hals så att hon får kräkreflexer” (8/9).

Alltså: Porr betyder sexskildring, varken mer eller mindre. En del sex är våldsamt, och en del våldsamt sex sker utan samtycke. Skildringar av sådant sex måste bort från internet. Inte för att det är porr, utan för att det är övergrepp. Denna skillnad har jag påtalat många gånger, och Zandra Kanakaris och Olga Persson uppskattar det inte.

”I porrfrågan har vi feminister en enveten skara kritiker som självmant går porrindustrins ärenden”, skriver de. ”De har det gemensamt att de provoceras av när vi lyfter frågor om mäns våld mot kvinnor. De ser sig som sanningssägare om feminister och sprider myter som att vi hatar män.” Som enda exempel tar de mig. Det är alltså jag som självmant går porrindustrins ärenden – vad nu det ska betyda. De förvrider citat, hittar på citat, blåljuger. Det är så absurt, jag har faktiskt aldrig varit med om något liknande. Men värst av allt är att den här sortens extrema åsikter och konspirationsteorier och aggressioner kommer att skrämma bort personer som verkligen hade behövt Unizons hjälp. Det är så sorgligt, alltsammans, och faktiskt: så totalt onödigt.

De för­vrider citat, hittar på citat, blåljuger.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt