Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ledare/eu-motstandaren-palme-blir-vallok/

LEDARE

Ledare: EU-motståndaren Palme blir vallok

Det finns partier som vill att Sverige ska införa euron, mullrar Centerpartiet hotfullt i en av sina EU-valfilmer. Eeh... ja, och ni regerar tillsammans med dem.

Just C är kanske inte den mest framgångsrika filmskaparen inför valet till Europaparlamentet. Partiet verkar vilja vara för EU men mot Bryssel – några röster kanske budskapet drar även om det är direkt självmotsägande.

När man tittar sig igenom årets EU-valfilmer är det svårt att hitta en gemensam röd tråd. Folkpartiet och Kristdemokraterna går direkt på person, med idolporträtt av Marit Paulsen respektive Lars Adaktusson. Det är som när stjärnornas namn på bioaffischen står med större bokstäver än filmens titel: ”Marit SCHWARZENEGGER i...”

Av alla partier är det framför allt SD som väljer humorns väg. Genom någon sorts intern kraftansträngning har partiet nu lyckats undvika att filma kvinnor i burka som hockeytacklar ljushyade pensionärer. I stället får en Brysselbyråkrat frågan ”Vad ska vi göra med den löjliga Globen?” Han svarar med att slå sönder den och göra om den till Kuben. Sedan kommer Jimmie Åkesson in och förklarar – med usel ljudkvalitet – att riktigt så här illa är det inte. Puh!

Moderaterna och Socialdemokraterna slår an en seriösare ton. Ansvar är allvar, tycks budskapet vara. S vill understryka närheten till det arbetande folket och har en lastbilschaufför och en städerska i huvudrollerna. Sedan blir det tal av Olof Palme – en man som var lika EU-kritisk som partiets huvudkandidat Marita Ulvskog.

Moderaterna å sin sida visar på olika sätt som unionen påverkar vår vardag – men säger besynnerligt nog inget om hur Moderaterna vill påverka unionen.

Hos Miljöpartiet talar Peter Eriksson grundläggande värderingar i ett Europa som drar mot främlingsfientlighet och högerextremism. Det är bra – men varför sitter han framför en tv som han sedan stänger av? För mig är det sinnebilden av en soffpotatis snarare än en engagerad aktivist.

Vänsterpartiets film är det mest synd om. Kandidaten Malin Björk vandrar in från vänster och ställer sig i vägen för budskapet som är skrivet bakom henne. Tydligen är V:s EU-slogan ”Vi skapar schyst or”.

Partiet verkar vilja inta positionen att vara för EU men mot Bryssel.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt