Fanatikerna har vunnit - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Fanatikerna har vunnit

Aborträtten. Amerikanska abortmotståndare slutar aldrig att förvåna. Visst, vi har en del radikala ”ja-sägare” till livet i Sverige också. Men de brukar ändå nöja sig med att lojt vifta med sina plakat. De blir aldrig så slipade, eller fantasifulla, som sina allierade.

I USA insåg fanatikerna tidigt att det där med bilder på döda foster inte var så vidare effektfullt. I stat efter stat gav de sig i stället på systemet. Om det inte gick att inskränka aborträtten, resonerade de, kunde de med hjälp av regleringar och indragna bidrag till privata kliniker åtminstone göra det praktiskt taget omöjligt för kvinnor att göra abort.

Det lyckades, men har inte stoppat dem. En ny, vidrig strategi är att öppna egna ”kvinnokliniker”. Genom att man låtsas erbjuda familjerådgivning och abort lockas kvinnor dit, för att i stället få en skampredikan nertryckt i halsen.

Många reagerar nu när fler stater, bland andra Iowa och Mississippi, försöker skärpa sina abortlagar. Men det värsta är att det för många kvinnor knappt skulle göra någon skillnad. Det har abortmotståndarna redan sett till.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.