Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 23:31 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ledare/handlande-utan-sans-och-balans/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Handlande utan sans och balans

På onsdag är det meningen att handelsförhandlingarna mellan USA och Kanada ska återupptas. Mexiko är redan överens med Trumpadministrationen, och vill det sig väl blir resultatet ett något reviderat Nafta. Men presidentens lynniga utfall kan i värsta fall rasera hela bygget.

Utan tvivel har Nafta gynnat alla tre länderna. Efter nästan ett kvartssekel behöver avtalet ändå moderniseras för att täcka e-handel och annat som inte var uppfunnet vid starten. Fast de förändringar USA och Mexiko har enats om borde inte göra någon glad.

Regler om lokalt producerat innehåll och vissa bilarbetares löner ser mest ut som dyr byråkrati för företagen. Andra risker är spruckna leverantörskedjor och högre konsumentpriser. Att särskilt många fabriksjobb skulle återvända till USA är en illusion.

Kanada har klena argument för att behålla sina höga tullar på mejerivaror. Men det sätt som Trump försöker förolämpa sig till kanadensisk underkastelse är likafullt ett sorgligt skådespel. Uppgörelsen med Mexiko är inget vidare, men bättre än man hade kunnat frukta. Att lämna Kanada utanför det nya Nafta vore däremot ett allvarligt misstag.

Kongressen får en nyckelroll. Trump kan faktiskt inte riva upp handelsavtal hur han vill, även om han nu fräser att ingen ska lägga sig i vad han gör. Republikaner är av tradition frihandelsvänner. Tyvärr har de hittills fegat ur mot presidenten, även när hans urspårningar går emot deras intressen.

Förra veckan hotade Trump än en gång med att USA skulle lämna Världshandelsorganisationen, WTO. Konflikten med Kina trappas snart upp. Skället på EU fortsätter, och den löjeväckande motiveringen ”nationella säkerhetsskäl” upprepas när han hittar på nya tullar.

Handel är en bra affär. Det är bisarrt att en företagare fullständigt har missat det.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt