Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 20:08 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ledare/lat-studier-bli-en-vag-till-permanent-uppehallstillstand/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Låt studier bli en väg till permanent uppehållstillstånd

Ylva Johansson (S) tycker att det är ”lite förvånande” att det bara är några få procent som påbörjar en utbildning efter de första åren i Sverige (Ekot 14/11). Vad som där­emot inte borde förvåna arbetsmarknadsministern är om det i framtiden är ännu färre som väljer att utbilda sig.

Sedan i somras är tillfälliga uppehållstillstånd huvudregeln i Sverige. Det innebär att människor får stanna i tre år (om de är flyktingar) och i 13 månader (om de är skyddsbehövande).

Den som vill få en långvarig tillvaro­ i Sverige behöver därefter en sak: ett ­arbete. Ett jobb är nämligen den ­gyllene vägen till ett permanent ­uppehållstillstånd numera.

Ylva Johansson tror att ett viktigt skäl till att få väljer att studera är den osäkra ekonomin. Man drar sig för att investera i en utbildning som ger skulder om den kanske ändå inte räcker till att få ett jobb, resonerar hon. Därför föreslår regeringen att studiestartsstöd införs för just den gruppen. Och det är bra.

Men skärpningen av asylreglerna har gett nyanlända starka skäl att ändå välja bort studier. Om du lyckas skaffa ett jobb får du permanent uppehålls­tillstånd. Om du studerar behåller du ditt tillfälliga. Vad väljer du?

Den som kommer till Sverige med en utbildning som behöver kompletteras i några år tar en risk om hon återvänder­ till klassrummet, även om det vore det mest rationella för både henne och samhället. Om du är läkare men omedelbart kan få jobb som under­sköterska tar du rimligen det. Om du är 26 år och har gymnasiekompetens väljer du sannolikt ett enklare jobb – trots att du efter bara några års högskole­studier skulle ha mycket bättre chanser på arbetsmarknaden.

Med tillfälliga uppehållstillstånd har man skapat ett system som i praktiken hindrar nyanlända från att studera. Och som stoppar kvalificerad arbetskraft som skulle ha mycket att bidra med på svensk arbetsmarknad. I väntan på att permanenta återinförs behövs därför justeringar.

En regering som sätter sin tro till ­utbildning – och i hög grad avfärdar idén om enklare jobb med lägre löner – behöver visa det i reglerna. På samma sätt som ett arbete kan leda till permanent uppehållstillstånd borde av­klarade studier göra det.

Skärpningen av asylreglerna har gett nyanlända starka skäl att välja bort ­studier.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt