Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 22:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ledare/milosevic-slass-for-nyckelroll-biljana-plavsic-tvingas-ta-risker-i-bosnienserbisk-kompromiss/

LEDARE

Ledare: Milosevic slåss för nyckelroll. Biljana Plavsic tvingas ta risker i bosnienserbisk kompromiss

Ibland drar han i andra som marionetter. Nästa ögonblick uppträder han som om saken inte angick honom. Rest-Jugoslaviens president Slobodan Milosevic besväras inte av ideologi när han stärker våra fördomar om balkanska maktspelare. Oftast låtsas han stå utanför hela den bosniska krisen. Häromdagen visade han sin andra sida genom att tvinga parterna i Republika Srpska till en kompromiss.

Man tycker nästan synd om fredskrafterna som har måst bygga så mycket av Daytonavtalet på denna Jugoslaviens onda ande. Så länge han och folk som han finns kvar i maktställning kan omvärlden inte överge regionen utan att vad som hittills uppnåtts - inte mycket utöver eldupphör - rasar samman.

Mot den bakgrunden får vi se Clintonrådgivaren Sandy Bergers offentliga funderingar om att amerikaner och andra fredssoldater kan behöva bli kvar "bra länge till". En gång tidigare har president Bill Clinton tagit tillbaka löftet att ta hem USA-truppen. Ska han åter svika en sådan utfästelse, nu att soldaterna ska tas hem nästa sommar

Det är dessvärre vad läget på marken tycks fordra.

Allt går förvisso inte Milosevics väg. Hans maktställning som president i Serbien och Montenegro försvagas av det serbiska valet för en vecka sedan, när Milosevic och hans kumpaner snopet förlorade mark till Vojislav Seseljs ultranationalistiska radikaler. Likafullt har han framtvingat en lösning för att få slut på den uppblossande inbördeskonflikten mellan Biljana Plavsic och Momcilo Krajisnik, ombud för den för krigsförbrytelser sökte Radovan Karadzic. Bäst är att TV omväxlande ska sändas från båda lägren.

Som en av omvärlden erkänd och stödd president för bosnienserberna med mandattid kvar borde dock Plavsic inte vara nöjd med att ha tvingats gå med på ett presidentval i december, låt vara att det sker samtidigt med val till Krajisniks nuvarande post som medlem av den kollektiva bosniska statsledningen och ska föregås av parlamentsval i Republika Srpska.

Biljana Plavsic kan förlora. Var står omvärlden då

Karadzics sida kan vinna. Vem griper då honom och för honom inför tribunalen i Haag

Endast Milosevic ler, där han slåss för en fortsatt serbisk nyckelroll.