Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 01:16 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ledare/talibanerna-styr-an-afghanska-sinnen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Talibanerna styr än afghanska sinnen

Fyra män har nu dömts till döden för lynchningen i mars av den afghanska kvinna som är känd under namnet Farkhunda. Hon anklagades för att ha bränt Koranen, vilket helt tycks sakna grund.

Visst kan man försöka ta vara på det lilla positiva även i skräckhistorier som denna. Lynchningen av Farkhunda har skapat högljudda protester och demonstrationer i Afghanistan. Även kvinnor har ”tillåtits” demonstrera vilket är extremt ovanligt i landet. Kanske är det början på något nytt.

Men mest av allt är händelsen ytterligare ett deprimerande exempel på de vedervärdiga religiösa traditioner som tar sig uttryck i hädelselagar och förbud mot religionsbyte. I samhällen som Afghanistan räcker det ofta med just ett rykte om att någon vanhelgat Koranen för att en mobb ska släppas lös och tragedier som med Farkhunda ska vara ett faktum. Ännu 13 år efter talibanernas fall.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt