Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ledare/varning-for-valdsam-valrorelse/

LEDARE

Ledare: Varning för våldsam valrörelse

Onsdagens ”Uppdrag granskning” lyfter fram vidriga exempel på extremvänsterns hot och våld mot sina motståndare. Att vänstern, liksom högern, har sin svans av maskerade huliganer är sannerligen inget nytt. Den är inte stor – men det skrämmande med vänstervåldet är hur det möter förståelse långt utanför de egna grupperna.

När Ung Vänsters Örebroordförande Markus Allard uttryckte sitt gillande av Revolutionära Fronten uteslöts han – men fick snabbt i en debattartikel stöd av två dussin andra förtroendevalda i förbundet. I går skrevs ytterligare en stödtext, i Nyheter24.

”Uppdrag granskning” visar hur våldsvänstern gång på gång bjuds in i den offentlighetens värmestuga som tack och lov aldrig skulle öppna dörren för nazister. Den hyllade rapparen Sebbe Staxx poserar med RF-flaggor. På evenemang för kulturhuvudstads­året i Umeå står aktivister på scenen med tröjor som hyllar en känd extremist, senare dömd för dråpförsök. På DN Debatt är fem höga akademiker kritiska till att polisen varnar för den autonoma vänstern, ”vars ideologi präglas av krav på mer demokrati och bättre villkor för underordnade grupper”.

I tisdags redovisade ”P3 Nyheter” en undersökning som visade att varannan förbunds- och distriktsordförande i de politiska ungdomsförbunden utsatts för hot, våld eller trakasserier. Nyligen kom också rapporter om att Piratpartiets valstuga i Stockholm vandaliserats, och DN:s Niklas Orrenius berättade i går på Twitter om nedrivna valaffischer.

Både myndigheter och medborgare måste höja vaksamheten mot politiskt våld. Annars kan årets valrörelse bli blodig. Ett tecken på det är den uppskruvade retoriken i sociala medier. Även om de dårfinkar är få som flaggar med sin stridslystnad på Twitter tycks höger- och vänsterfinkarna trigga varandra. Språket, liksom hoten, blir grövre.

”Media, borgerliga politiker, moderater – det är lika mycket ert fel som nazisternas”, skriker en demonstrationstalare i ”Uppdrag gransknings” reportage. Sedan går vänsteraktivister till angrepp mot liberaler och moderater som engagerat sig politiskt.

För att inte se sambandet måste man vara bra naiv. Eller välja att blunda.

Gång på gång bjuds vålds ­ vänstern in i offentlighetens värme ­ stuga.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt