Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Vit hjälm är dubbel måltavla

Behandlingen av årets mottagare av Right Livelihood-priset visar varför utmärkelsen behövs.

Flera pristagare har förhindrats att komma till Stockholm inför fredagens utdelning av utmärkelsen, känd som det alternativa Nobelpriset. Det handlar om den ­egyptiska feministen Mozn Hassan, som har utreseförbud från landet. Och om ett tiotal ansvariga bakom den turkiska tidningen Cumhuriyet som är fängslade av regimen Erdogan.

En som faktiskt är i Stockholm för ceremonin är Raed al-Saleh. Han är ledare för organisationen Syria Civil Defence, mer känd som Vita hjälmarna, och besökte på torsdagen Utrikespolitiska institutet för ett seminarium.

Vita hjälmarna är en frivilligorganisation som försöker rädda och skydda civila under kriget i Syrien, framför allt från de flyganfall som orsakar 90 procent av dödsfallen. Den består nu av cirka 3 000 medlemmar ur alla yrkesgrupper. Enligt uppgifter redovisade i tidskriften Economist har den räddat fler än 60 000 människor sedan 2014. En av sex som gått med i organisationen har dödats eller skadats allvarligt. Bland de största farorna finns de dubbla flygattackerna, när syriska och ryska plan först bombar, sedan väntar på att räddningsarbetarna ska komma på plats, så bombar igen.

Raed al-Saleh har de kanske sorgsnaste och tröttaste ögon jag sett, och under seminariet på Utrikespolitiska institutet hamnar han omedelbart i försvarsställning när institutets representanter tar upp den kritik som riktats mot Vita hjälmarna: Är det inte sant att gruppen främst finansieras av USA och Storbritannien? Har det inte spritts filmer där vita hjälmar burit vapen och firat jihadistsegrar?

Och Raed al-Saleh svarar, som så många gånger förr, att organisationen är helt transparent, att den tar emot pengar av dem som vill betala och att den gör vad den kan för att se till att medlemmarna inte tar ställning för jihadister: ”Vår plikt är att begrava alla döda oavsett omständigheter”.

Vita hjälmarna är ett utmärkt exempel på dagens informationskrig, där tvivel sås överallt av resursstarka men dolda avsändare. Men om en organisation av civilpersoner är först på plats och med bara händerna gräver fram barn ur ruinerna av bombade hus tänker i alla fall inte jag klaga över hur den är finansierad och vems ”agenda” den kan tänkas driva.

Det är svårt att vara en ängel i helvetet.