Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 18:21 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/lordagsondag/corky-lesbisk-nattidning-nu-aven-pa-papper/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Corky. Lesbisk nättidning nu även på papper

De tyckte att nöjesguiden för homosexuella, QX, var för mansdominerad, att tidningen Kom ut! från Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) var för politisk och föreningstråkig och att damtidningar som Amelia skrev för mycket om män för att vara intressanta för tjejer som tänder på tjejer.

Därför startades Corky, "Nordens första lesbiska livsstilstidning", som chefredaktören Nenne Nestius presenterar den i sin krönika i det alldeles färska första numret.

Corky har den engelska Diva och de amerikanska magasinen Girl Friends och Curve som förebilder. Egentligen föddes den redan för ett år sedan, fast då på nätet. Trion Nenne Nestius, Gunilla Danielsson och Jessica Nyström bestämde sig för att göra en tidning för lesbiska tjejer på en vanlig hemsida, utan några kommersiella ambitioner. Hemsidan väckte förlaget QX intresse. Snart kunde Corky flytta över på en dyrare server och ett, tu, tre var planerna på en egen pappersprodukt inte längre en dröm.

Nu ska den komma ut varannan månad, är tanken. Fast den behöver en upplaga på fem till sex tusen för att överleva.

Med Corky har den svenska tidningsmarknaden på bara ett halvår fått tre nya publikationer som vänder sig till homosexuella. Det första numret av det nya gaymagasinet för bögar, Straight, kom ut i oktober. Straight, Corky och nöjesguiden QX ges alla ut av QX förlag. I somras gav sig ETC-förlag in på marknaden med gaytidningen Zon, som riktar sig till bägge könen.

Straight och QX är gratistidningar som lever på annonser. Bägge har en upplaga på 30 000. Den nya Corky ska, precis som Zon, säljas både i handeln och via prenumerationer.

INGRID CARLBERG

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt