Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 05:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/lordagsondag/for-kvinnor-mitt-i-livet-ny-faktaspackad-bok/

NYHETER

För kvinnor mitt i livet. Ny faktaspäckad bok.

I USA pågår just nu en jättesatsning på forskning om klimakteriet. Women´s Health Initiative är ett resultat av att kvinnor satte tryck på sina politiker, och många miljoner satsas nu på att klarlägga effekterna av och säkerheten för en rad behandlingar mot klimakteriebesvär, benskörhet, hjärtkärlsjukdom och demens.

En bit in på 2000-talet ska resultaten börja presenteras. Men så länge kan varken du eller jag vänta, skriver medicinjournalisten Marianne Hjertstrand i förordet till sin bok "Kvinnohälsa 40-70 år" (Bokförlaget Cordia).

Så boken är en kartläggning av den kunskap som finns just nu om kvinnor mitt i livet. Marianne Hjertstrand, tidigare på Aktuellt, har plöjt hundratals forskningsrapporter om vår hälsa och våra hormoner, om vikt, hud, motion, hjärta och cancerrisk och mycket annat. Resultatet är ett ambitiöst uppslagsverk i miniformat, perfekt för den vetigiriga med ont om tid. Ett underlag, förstås, inför beslutet med stort B: Östrogen eller ej

Illustrationerna är lätträknade, tabellerna desto fler. Så faktaspäckad blir man. Men att detta skulle göra beslutet enklare att fatta är inte alldeles tvärsäkert.

Utmärkt att läsa inför gynekologbesöket är den hur som helst och särskilt då förteckningen över alla de nya östrogenpreparaten, med sorter, doser och priser.

Astrid Johansson