Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/lordagsondag/idrott-tjejerna-dricker-for-lite/

NYHETER

Idrott. Tjejerna dricker för lite

Tre av fyra elitidrottare slarvar med att dricka vatten och kan därför inte prestera maximalt. Det visar en undersökning av 180 idrottare i Malmö.

Nästan alla som testades i Malmö var dåliga på att dricka, allt från världsmästare till elitseriespelare. De hade dåliga vattenvärden i kroppen, visar undersökningen, som gjorts nu i vinter på Idrottsmedicinskt center (IMC) i Malmö. Sämst var vätskeintaget hos de kvinnliga idrottarna.

- Tjejerna slarvar mer än killarna, varför vet vi inte, säger Kenneth Riggberger, träningsansvarig på IMC. Många är dåliga på att dricka, kanske inte under själva träningen, men under resten av dagen.

De flesta idrottare är medvetna om vikten av att dricka tillräckligt mycket för att orka prestera på topp. Men många tycker att det tar för lång tid, att det blir ett avbrott som stör. Tre liter om dagen bör man dricka, och ännu mer vid hård idrott, anser Kenneth Riggberger.

- Bara efter ett par procents vätskeförlust tappar man i prestationsförmåga. Det finns idrotter där det inte går att dricka så mycket, t ex för att man inte byter så ofta, som fotboll och bandy. Men då är det viktigt att man under t ex en fotbollsmatch har flaskor spridda runt planen, så att spelarna kan ta småklunkar. Man måste se till att fylla på depåerna. Efter 40-50 minuter är glykogendepåerna slut och då räcker det inte med vatten, då bör man fylla på med någon mindre söt sportdryck.

Astrid Johansson