Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 11:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/mat-och-dryck/garanterat-hemgjort/

Mat & Dryck

Garanterat hemgjort

Måste vår mat innehålla emulgeringsmedel, smakförstärkare, förtjocknings­medel, aromämnen och färgämnen? Nej, säger DN:s matskribent och kock Jens Linder och delar med sig av sju läckra recept som smakar som på mormors tid. Den här såsvarianten är snäll och lite gräddig, vill man kan man tillsätta lite vitlök och örter. Många köper färdiga tomatsåser, men de är sällan särskilt goda. Att göra egen tar bara 20 minuter och den största delen av tiden puttrar den bara snällt på spisen. Smakrikt baconfett får man när man steker bacon, spara överblivet flott i en kopp i kylen. Med en mixer eller stavmixer gör man sin egen majonnäs snabbt och enkelt. Lägg till fransk senap, vinäger, peppar och lite vitlök om ni så vill. Att utarbeta sin egen senap är skoj. Den här är stark och ren i smaken, lite som dijonsenap fast gräddigare. Man kan experimentera med honung, lök, svartpeppar, dragon, paprikapulver, chili och många andra goda tillsatser. Det är löjligt enkelt att själv råröra lingon och det slår alla kommersiella burkar med råge. Servera de här extrafasta pannbiffarna med stekt lök och potatismos eller stekpotatis, gräddsås och kokt potatis likaså. I båda fallen med rårörda lingon. Tomatsås och pasta är också gott till. Egen glass kan man göra utan glassmaskin. Det här är en smakrik och lite grov parfait som är mycket lättlagad.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in