Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-23 16:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/mat-och-dryck/ju-mindre-bubblor-desto-battre-skumpa/

Mat & Dryck

Ju mindre bubblor desto bättre skumpa

I veckans avsnitt av vinskolan guidar DN:s Bengt-Göran Kronstam bland de mousserande vinerna. Smakar champagne lika gott som det kostar Det avgör du! När socker, jäst och vatten jäser bildas alkohol, värme och koldioxid. De senare försvinner, men alko­ho­len förvandlar den söta druvmusten till gott vin. Koldioxid är emellertid en gas som lätt kan bindas i en vätska, och häri ligger hela hemligheten med mousserande viner: i dessa är koldioxiden bunden i kolsyran så länge korken är tät. Nästan femtio miljoner bubblor påstås en flaska champagne innehålla.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in