Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 14:20 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/mat/nervos-strid-om-segern/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Mat & Dryck

Nervös strid om segern

Johan Nilsson, med smeknamnet ”Patjanga”, är Sveriges bästa sommelier. För DN:s Alf Tumble berättar han om stressen under tävlingen och varför han rekommenderade läsk till maten.

– När jag upptäckte att min korkskruv inte fungerade hamrade jag sönder ­lacket så att det stänkte på publiken. Jag fick ur mig något om att vinproducenterna borde samarbeta bättre med sommelier­erna när det gäller hanterbara flaskor. Då trodde jag att det var kört, säger han.

Johan Nilsson låter fortfarande omtumlad när han berättar om den dramatiska SM-finalen i början av maj. Det har gått fem dagar sedan han klev av scenen på Grand hôtel som Sveriges bästa tävlingssommelier 2015. Nu är han i Stockholm för att hälsa på vänner, dricka vin och förhoppningsvis njuta lite av segerns sötma.

– Hela tävlingen var en pärs. Redan på teoriprovet var det skakigt – många ­frågor om te och öl, sådant som jag inte arbetar så mycket med. Mina favori­t­moment var när vi skulle inventera en vinkällarlista i ett excel-dokument och sätta alkoholfria drycker till en fyrarätters meny. Det kändes som min egen bakficka, berättar Johan, som till vardags arbetar på ­stjärnkrogen PM & Vänner i Växjö.

Sommeliertävlingar består som regel av en teoretisk del följd av flera praktiska moment. Alla service- och blindprovningsmoment sker på en scen framför publik, under tidspress. En jury bedömer alltifrån teknisk fingerfärdighet till kreativitet och charm. Johan Nilssons styrka sitter lika mycket i hans breda krogkompetens som i hans ödmjuka framtoning. För att gå under smeknamnet ”Patjanga”, som betyder fest på spanska, ger Johan ett mycket sansat intryck. Under tävlingen uppstod dock flera nervösa situationer och väl täckta fallgropar.

– Vid serveringen i finalen var en av gästerna minderårig. Jag sa några fina ord om varför en cola vore gott till maten. Mer panik blev det när jag skulle dekantera en trelitersflaska, en så kallad Jeroboam, och insåg att karaffen var för liten. Gudskelov hittade jag en till.

För att vara ett icke-vinproducerande land har Sverige en blomstrande sommelierkultur. Utbildningarna på landets restaurangskolor är fulltecknade. Servitörer, kockar, bartendrar, restauratörer och vinnördar samsas i skolbänkarna. Efter examen går de flesta tillbaka till sina arbetsplatser, kanske med en ny titel. För Johan Nilsson var studierna vid Grythyttans hotell- och restauranghögskola en språngbräda direkt in i arbetslivet. På PM & Vänner finns en av landets djupaste vinkällare, uppbyggd av Andreas Larsson, Sveriges enda världsmästare i sommellerie. Med andra ord den perfekta plantskolan för tävlingssugna sommelierer.

– Man måste jobba minst deltid på krogen för att få tävla internationellt. Jag kan inte tänka mig något bättre ställe än PM om man vill satsa på tävlandet. De vet vad det handlar om, säger Johan Nilsson.

Genom sin förstaplats i SM är Johan Nilsson direktkvalificerad till Nordiska mästerskapen på Island i höst. Även Frida Hansson, som kom tvåa, får en friplåt till NM. Nästa år arrangeras VM i Argentina. Sverige representeras då av Arvid Rosengren och Robert Andersson, men Johan har fått chansen att följa med landslaget som support.

– Det ska bli enormt kul att få åka dit och hänga i kulisserna. Vi är väldigt starka, Arvid tog ju EM-guld 2014, så det finns absolut en chans att vi kan få en ny världsmästare 2016.

Så avgjordes SM i sommellerie

Namn: Johan ”Patjanga” Nilsson.

Ålder: 27 år.

Aktuell: Svensk mästare i sommellerie.

Arbetar: PM & Vänner i Växjö, stjärnkrog med en av landets bredaste vinkällare.

Favoritvin­område: Wachau, Österrike.

Rudenstams vita vinbär mousserande

Småland. Säljs i vissa livsmedelsbutiker, bland annat på NK.

”Från de småländska terrasserna vid Vätterns strand. Lätt kolsyrat, uppfriskande som en blanc de blanc-champagne med lätt restsötma. Perfekt ­aperitif eller till skaldjur.”

Urshults ­äppelmust

Säljs enbart lokalt i Småland.

”Äpplen från småländska äppelodlingar väster om Tingsryd. Frisk, torr till halvtorr äppel­must på de bästa äpplena som blir en fin kombination till gös med en frisk kräm på savoykål.”

Saxhytte­gubbens Blåbär 100%

Sverige • 69 kr • 33 cl • SB 1964.

”Från Berg­slagen, helt ojäst och osötat. Torrt, frisk syra, integrerade tanniner och mörk frukt. Det perfekta alternativet till köttbiten, cirka 2 500 blåbär per flaska!”

Kvartsfinal, elva deltagare: Teoriprov, cirka 50 frågor på 60 minuter. Blindprovning och skriftlig bedömning av två viner.

Semifinal, sju deltagare: Inventering av vinkällare, skriftligt. Sätta rött vin till en hummerrätt, muntligt. Servera tio gäster i matsal.

Final, tre deltagare: Dekantera trelitersflaska och servera åtta personer. Sätta alkoholfri dryck till fyrarätters­ meny, muntligt. Blindprovning av fyra starkviner, muntligt. Blindprovning av kaffe, muntligt. Quiz på whiteboardtavla.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt