Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/mat/ratt-temperatur-tar-vinet-till-nya-hojder/

MAT & DRYCK

Rätt temperatur tar vinet till nya höjder

Vinskola. Så gör du för att servera vinet lagom svalt.

Att servera vin vid rätt temperatur har större betydelse än vad du kanske tror. Då vi vanligtvis förvarar vitt vin i kylen och rött vin på köksbänken har de flesta av oss vant oss vid att servera rött vid varm rumstemperatur och vitt kylskåpskallt. Ett bekvämt beteende som tyvärr gör att många viner inte får visa upp hela sitt register. Men hur ska man veta vilken temperatur som är bäst och vad händer med vinet i glaset när det blir varmare?

Framförallt påverkas vinets doft vid olika temperaturer. Bjuds vinet iskallt, eller direkt från kylen, dämpas många aromer. Testa till exempel att dofta på glass direkt från frysen. Har du ett riktigt tråkigt vitt vin kanske isbitar i glaset kan vara en lösning men se upp så att inte din fina årgångschampagne drunknar i ishinken. Serveras du ett vin med imma på glaset kan du snabbt värma upp det genom att kupa händerna runt glaset.

Röda viner serveras ofta rumstempererade, vilket i dag innebär uppemot 22 grader i en centraluppvärmd lägenhet. Inget rödvin bör serveras varmare än 18 grader. Hellre svalare än så, då temperaturen i glaset stiger så fort det hällts upp.

Du har säkert noterat att de röda vinerna serveras svalare på bättre restauranger. Precis som maten på tallriken, och själva tallriken, är vinerna noggrant tempererade för att lyfta dryckesupplevelsen. Anledningen är helt enkelt att aromerna kommer fram samtidigt som smaken inte blir för varm och jolmig. Det går också att dölja ett vins höga alkoholhalt, kanske från en ovanligt varm årgång, genom att servera det kallare.

Det finns några enkla generella knep du kan testa hemma: ta fram ditt vita vin eller bubbel ur kylen 30 minuter innan servering. Det röda vinet stoppar du i stället in i kylen 45 minuter innan det ska drickas. Självklart beror det på vilken typ av vin du ska dricka och om ni sitter inomhus eller utomhus.

Generellt tål fylliga vita viner en högre temperatur, och lättare röda vin lägre temperatur. Det snabbaste sättet att kyla en flaska hemma är under rinnande kallvatten eller i kombination med is. Så här års kan det dessutom fungera fint att temperera vinerna på balkongen. Ibland räcker det med att ställa rödvinsflaskorna nere på golvet eller på ett fönsterbräde. Men se upp när det blir kallare – en flaska bubbel fryser vid minus 4 grader!

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt