Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 11:12 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/mat/vad-ar-husmanskost/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Mat & Dryck

Vad är husmanskost?

Förra veckans matjobb, med recept från Niklas Ekstedts bok om husmanskost väckte frågor om vad husmanskost egentligen är – är begreppet statiskt, eller förändras det i takt med våra matvanor? Och är verkligen hjärtmusslor med tomat husmanskost?

Ordet husmanskost verkar kunna betyda lite vad som helst, även om det ofta förknippas med rätter man föreställer sig att ens mor- och farföräldrar åt för länge sedan, gärna stadiga rätter som köttbullar, rimmad lax med dillstuvad potatis och oxbringa med rotmos.

Att det var långt ifrån alla som hade råd med sådan mat ären annan sak.

Men enligt Nationalencyklopedin är det ”enkel men god, hemlagad vardagsmat i motsats till festmat och delikatesser” och då blir tolkningen av vad som är husmanskost i dag en helt annan. Spagetti med köttfärssås, tacopaj eller kanske fransk fisksoppa med saffran?

Ett bakverk som på kort tid tagit en självklar plats vid fikabord och i kondisdiskar är cupkaken, en liten muffin med söt glasyr. Många svenskar har lärt sig uppskatta den när de har besökt USA och nu har den blivit en succé även här på hemmaplan. Än så länge räknas den knappast som vardagsmat, men vem vet, så småningom kanske cupcaken också kommer att ses som husmanskost?

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt