Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 20:04 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/motor/lasse-sward-lar-av-samsung-hur-man-kor-om-sakert/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Motor

Lasse Swärd: Lär av Samsung hur man kör om säkert

Veckans mest spännande nyhet på fordonsfronten kom från ett något oväntat håll: Sydkoreanska elektronik­jätten Samsung som tagit fram en ”genomskinlig” lastbil. Den visar hur trafiken framför lastbilen ser ut på fyra stora skärmar baktill på lastbilen.

Personbilar som otåligt ligger i kö bakom lastbilen redo att köra om får därmed en stor biobild av vägen framför lastbilen. De ”ser genom” lastbilen och kan gasa förbi när det är mötesfritt.

Genialt i sin enkelhet och extra välkommet i Sverige där vi har tät lastbilstrafik, långa perioder med snö och mörker och många landsvägar med mötande trafik.

Vem blir först här – Volvo Lastvagnar eller Scania?

Mer guldkorn ur nyhetsskörden:

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att gröna bränslen som HVO (syntetisk diesel av exempelvis skogsråvara) slipper energiskatt även efter årsskiftet. Det gäller också syntetisk bensin och diesel samt metanol, träsprit, som miljökämpen Björn Gillberg vill tillverka storskaligt i Hagfors.

Metanol genom förgasning av skogsråvara är framtiden eftersom det ger högst energiutbyte till lägst produktionskostnad, enligt Gillberg. Och skog har vi synnerligen gott om i Sverige.

Baksidan av myntet:

Regeringen höjer samtidigt övriga bränsleskatter varje år och saltar anrättningen med ett extra påslag med två procentenheter kopplat till KPI och BNP. Det senare påfundet verkar vara en ren fiskal åtgärd för att kompensera bortfallet som den stadigt fallande bensinförsäljningen orsakar. Och för att inte riskera bannor från EU-kommissionen om överkompensation väntas etanol och Fame (rapsolja i diesel) att justeras i motsvarande grad. Varför regeringen (liksom den förra) inte tar strid om detta i Bryssel är en gåta.

Fler ljuspunkter:

Motorvägsetappen E6 Världsarvet Tanum har invigts. Nu är det – äntligen – motorväg hela vägen mellan Köpenhamn och Oslo via Göteborg.

Det bästa har jag sparat till sist:

Att susa fram på sommarvägar med förbränningsmotorn avslagen. Med tyst och avgasfri eldrift!

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt