Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 14:19 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/namn-och-nytt/i-morgon-tands-den/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Diverse

I morgon tänds den!

Så står man där igen i någon butik som man dragits in i likt malen till lampan. Man glor i taket. Där hänger stora, små, röda, vita, glittriga, strama, rundformade, blå, smalspetsiga och guldskimrande.

Att inhandla en ny adventsstjärna är att hamna i en djungel av alternativ. Jag blänger så intensivt mot ovan att man skulle kunna ta mig för en starkt troende människa som väntar på en änglanedstigning. Till sist fastnar jag för en gigantisk pjäs och expediten trollar fram en måttstock ur sin ficka och mäter. Jag krafsar ner nuffrorna på en osnuten näsduk och går sen hem och trollar fram min måttstock ur kökslådan och mäter. Nähä. Inte tal om. Stjärnan skulle mörklägga halva köket och föra blommorna i fönstret ner i en djup bipolär dal.

Jag begiver mig sålunda till en annan butik vars ljussken lyser uppenbarelselikt långt ut på den regnvåta novembermörka trottoaren. Här har man i första hand satsat på adventsljusstakar. Jag trasslar mig igenom en hord av grenkontakter och sladdar och hamnar till sist framme vid kassan.

– Adventsstjärnor, säger jag frågande.

– Där, pekar mannen bak disken, och jag följde hans upplyfta pekfingers riktning som slutade vid tre adventsstjärnor.

De är exakt likadana och i samma färg.

– Är det allt?

Det var allt. De andra hade tagit slut; i november. Kanske i oktober. Mannens ögonbryn sluttade sorgset medan jag försjönk i tankar om hur adventsstjärnor såg ut förr. De flesta var orangeröda och spred ett svagt och trevande bordellsken (nej, jag vet inte hur det ser ut men anar). Andra hade religiösa motiv på papperet om de inte var i plåt eller halm. Det var också noga med att stjärnorna skulle sättas upp till första advent, absolut inte innan.

I dag ser nog många adventsstjärnan som en extra mysbelysning och de otåliga tänder den redan i mitten av november.

Men en ensam stjärna i ett regnvått novemberfönster är ingenting mot alla de stjärnor som lyser i fönstren en mörk decemberkväll när snön faller så där lätt, tätt och tyst utanför.

Vad det blev för stjärna till slut? En vit med silvrigt glitter på. Lagom stor. I morgon tänder jag den.

Nähä. Inte tal om. Stjärnan skulle mörklägga halva köket och föra blommorna i fönstret ner i en djup bipolär dal.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt