Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 12:02 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/namn-och-nytt/mord-pa-svensk-myt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Diverse

Mord på svensk myt

I Japan är "Japan bashing" ett välbekant uttryck. Till den grad att det verkar ha blivit ett låneord i det japanska språket. Ordet "bashing" kommer av det engelska verbet "bash", som enligt Esseltes stora engelsk-svenska ordbok är ett familjärt ord med betydelsen slå, drämma; klå upp. "Japan bashing" syftar förmodligen i första hand på den kritik Japan fått utstå från väst, på de politiska och ekonomiska planen. Bland utlänningar i Japan har uttrycket fått en förlängd innebörd, och verkar snarast vara liktydigt med det slags allmänna gnat riktat mot allt japanskt, som dessa gärna och ofta med intensitet ägnar sig åt sinsemellan.

Vad som i media kommit mer och mer i ropet, men som kanske inte har hunnit myntas som uttryck då det ej ännu har identifierats som ett särpräglat fenomen, är emellertid inget annat än "Sweden bashing". Föremålet för denna företeelse är det svenska välfärdssamhället. Eller kanske snarare som det framställs, det fd välfärdssamhället.

Vad är bakgrunden till detta

Jo, i Japan har åldringsvården kommit att bli ett problem som förvärrats i takt med att andelen äldre drastiskt ökar. I tv-kanalerna duggar det numera tätt mellan studio-, och debattprogrammen kring detta problem. I dessa tas ofelbart det svenska fallet upp för diskussion. Detta verkar i sin tur bero på två orsaker. Dels har den svenska befolkningspyramiden redan antagit den kontur som den japanska snart kommer att uppvisa. Dels är välfärden praktiskt taget det enda japaner känner till om Sverige, förutom midnattssol, norrsken, ett par tennisspelare och något bilmärke.

Nåväl, dessa TV-program tycks följa ett utstakat mönster. En reporter skickas ut på gatan att fråga folk hur de tror ett idealsamhälle för äldre ser ut. Sverige är då det land som oftast anges av de svarande som exempel. Åter tillbaks i studion ser nu programledaren det som sin personliga uppgift att krossa myten om den svenska välfärden. Alltså följer ett reportage om Sverige. Det beskriver hur det svenska halvsocialistiska experimentet till början gav resultat, på grund av en rad lyckliga omständigheter. Till följd av ett för högt skatteuttag, i kombination med befolkningens tilltagande bortskämdhet, kollapsar dock systemet därför att ingen längre vill arbeta.

Att till exempel ta hand om sina egna föräldrar är det ej längre någon som gitter göra. (Att ta hand om sina föräldrar, det vill säga kvinnorna tar hand om dem, är en hederssak i Japan.

För att riktigt understryka frågan om hur det ska gå för de äldre, i ett samhälle där varken individerna själva eller staten förmår se efter dem, visas nu bilder i svartvitt från svenska servicehus och långvårdsanstalter. (För övrigt är hela programmet i färg.

Efter detta reportage tycks nu programledaren mena: ja, ja, där ser man hur det kan gå med slika idealistiska försök!

MATS KARLSSON

doktorand i japanologi vid Stockholms universitet

Kyoto

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt