Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 03:06 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/namn-och-nytt/senkommen-premiar-for-romare/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Diverse

Senkommen premiär för Romare

Det är förmodligen både första och sista gången. Åtminstone om man får tro Jan Romare själv. För när hans originalteckningar i dag ställs ut på Seriegalleriet i Stockholm blir det en senkommen premiär, femtio år efter det att han kom på sin första figur.

Femtio år

Ja, det var så länge sedan det hela tog sin början. År 1953 stegade den sjuttonårige gymnasisten in på Folket i Bilds redaktion med en bunt egenhändigt ritade serier under armen. En av redaktörerna, författaren Per Anders Fogelström, synade dem, uttryckte sitt gillande och köpte fyra teckningar med "Igelkotten Hubert" á 50 kronor stycket. 200 kronor! En förmögenhet för en gymnasist i början av femtiotalet.

Glad i hågen skyndade Jan ned till Nordiska bokhandeln på Fredsgatan och inhandlade ett inbundet exemplar av "The luck of the Bodkins" av P G Wodehouse för fyra kronor och femtio öre.

- Det var min lyckligaste stund, jag minns fortfarande allt i detalj säger Jan Romare.

"Igelkotten Hubert" hamnade så småningom i FiB:s jultidning Smällkaramellen, senare uppenbarade serien sig i Fickjournalen. Serien "Gorillan Gusten" blev nästa bidrag till Folket i Bild.

Bildtidningen Se lyckliggjordes med "Valfrid" och "Ugglan Urban", samma uggla som i fjol fick ett nytt liv i DN:s söndagsserier.

Men annat än serier kom att ta allt större del av Jan Romares tid, efter en fil kand och kort sejour som journalist på Åmålstidningen anställdes Jan Romare - efter vederbörlig granskning - på UD.

Mellan 1963, då han fick sin första utlandsplacering på svenska ambassaden i Paris, och fram till slutet av åttiotalet fick Jan Romare föga tid över för sina serier.

1991 tog han tjänstledigt från UD för att teckna serier på heltid, men då hade redan "Pyton" och "Himlens Änglar" gjort succé i DN. Och på den vägen är det. Menageriet utökades med "Råttan Robert" och Pytons husse fick huvudrollen som deckare i "Slim Smart".

"Himlens änglar" fick något av en nytändning i höstas efter det att Romare läst igenom både Gamla och Nya testamentet med pennan i hand. Ur anteckningarna växte fram en ny både roande och förskräckande bild av Bibeln, där den gammaltestamentlige guden avslöjas som en långsint massmördare och där de, oavsiktliga, likheterna med vår egen samtid gav sig själva. Som vanligt tar Jan Romare den lilla människans - i serien personifierad av en liten gynnare vid namn Mefiboset - parti,

Inte för inte var Jan Romare under sin tid på UD bland annat chef för Sveriges delegation i FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna.

I sommar tar sig både "Sommargubben" och Romare själv en välförtjänt semester från spalterna.

Förmodligen kommer han att ägna sommaren på torpet i Sörmland till att konstruera listiga hinder som ska hindra kanadagässen att skita ner badbryggan. Ofarliga hinder, men lika klurigt sammansatta som någonsin skämten i hans egna strippar.

Ty Jan Romare är, som Bud Grace, "Ernies" tecknare, en gång uttryckte det, "en gentleman".

HÅKAN LJUNG

Seriegalleriet

S:t Paulsgatan 14

Utställningen är öppen till och med den 26 maj.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt