Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/38-arig-man-gripen-for-brand-i-femvaningshus/

NYHETER

38-årig man gripen för brand i femvåningshus

Oron spred sig i skånska Vellinge efter den tredje branden på lika många dygn. Efter intensivt polis­arbete kunde en 38-årig man gripas misstänkt för att ligga bakom minst en av bränderna.

På natten till fredagen började det brinna på flera ställen i ett fem­våningshus under uppbyggnad i centrala Vellinge. I kommunen pågår nu sammanlagt sex förunder­sökningar om misstänkta mordbränder den senaste månaden.

Under fredagseftermiddagen kom ett genombrott i utredningen och polisen kunde gripa en 38-årig man på sannolika skäl misstänkt för att ha anlagt den sista i raden av bränder. Skånepolisens presstalesperson Ewa-Gun Westford berättar att mannen är känd av polisen sedan tidigare.

– Ibland har duktiga poliser bra kunskaper om enskilda personer. När något sånt här händer skannar man ju av de persongallerier som finns, säger hon till DN.

Samtidigt fortsätter utredningen och polisen försöker ta reda på om de olika bränderna är kopplade till varandra. Ewa-Gun Westford berättar att det finns tecken på att några av bränderna kan kopplas till varandra, men hon vill inte gå in på detaljer. Ännu är det för tidigt att utesluta att det kan finnas flera gärningspersoner bakom bränderna.

– Bränderna har skapat jättemycket oro i Vellinge. Vi har kraftsamlat för att kunna lösa det här. Nu hoppas vi att det inte brinner i kväll, säger Ewa-Gun Westford på fredagskvällen.

Branden var den tredje i Vellinge på lika många dygn. I samma kvarter som femvåningsbyggnaden ligger Lindesgården, en skånelänga med anor från 1750-talet.

Redan i tisdags kväll började det brinna i huset, som de senaste åren har fungerat som fritidsgård. Då kunde personalen snabbt släcka branden på egen hand.

Ett dygn senare började det brinna igen, och den här gången totalförstördes byggnaden efter att det tagit ordentlig fyr i det gamla halmtaket.

Vellingebon Fredrik Gustafsson hade då inte hunnit gå och lägga sig när hela himlen plötsligt lystes upp av flammande eldslågor.

– Klart jag blev nyfiken men jag gick aldrig ut för att kolla. Det behövdes inte, nyheten om att Lindesgården brunnit ned spreds så snabbt på sociala medier ändå. Och nu läste jag i tidningen att det har brunnit igen.

Fredrik Gustafsson var ute och rastade sin hund på fredagsförmiddagen då han passerade nybyggnationen på Falsterbovägen. Under natten brann det på flera ställen i byggnaden som polisen nu har spärrat av.

– Det finns all anledning att vara orolig. Jag är inte så rädd för min egen skull, utan mer för dem som har gjort det här. Det handlar om människor som stjälper sig själva, och om bristande samhällsnärvaro. Polis, väktarbolag, samhällsmedborgare – alla behöver vara ute mer på gatorna.

I byggbarackerna intill femvåningshuset som ska bli ett kommunalt trygghetsboende för äldre, väntade Martin Andersson, vd på bygg- och anläggningsföretaget Nimab, på att polisens skulle komma och göra en teknisk undersökning.

– Innan dess får vi inte ta oss in bakom avspärrningarna och därmed kan vi inte heller bedöma omfattningen på skadorna, säger han.

På fredagen stod byggarbetet, som ska vara klart i mitten av november, still.

– Jag var på plats i morse för att informera våra medarbetare, och sedan var det bara att skicka hem dem igen.

Nimab har sedan tidigare anlitat ett säkerhetsföretag som installerat kameralarm med detektorer på byggarbetsplatsen. Utan dem tror Martin Andersson att skadorna hade varit av en helt annan omfattning.

– Kamerorna kan också ha fått med personer som befunnit sig i byggnaden på bild, säger han.

På fredagsförmiddagen steg det små rökpelare från ruinerna medan polis från forensiska sektionen i Malmö genomför en brandplatsundersökning med hjälp av en hund, specialutbildad på att leta efter brandfarliga vätskor.

Under helgen kommer Vellinge IF upp sin klubbstuga för de 100–150 ungdomar som står utan fritidsgård efter branden på Lindes­gården.

– Alla behöver någonstans att samlas efter det fruktansvärda som hänt i vår by, säger Johnny Neldeborn till Sydsvenskan.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt