Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Bara 1 av 20 äpplen äts upp

Ett gigantiskt matsvinn pågår i det tysta just nu under hösten. I svenska trädgårdar ruttnar hundratusentals ton äpplen stillsamt bort. Där förstörs varje år mer än dubbelt så mycket som vi köper i handeln.

I år är det riktigt gott om äpplen, träden dignar av frukt och en hel del ligger säkert redan på marken. Där ruttnar också mycket bort trots att frukten är fullt ätbar.

I svenska privata trädgårdar finns kapacitet för cirka 280 000 ton äpple per år, enligt en rapport från Sveriges lantbruksuniversitet och Fritidsodlingens riksorganisation. Men det är det så lite som 5 procent, eller cirka 15 000 ton, som äts upp.

Hela 265 000 ton äpple kan i teorin alltså bli matsvinn. Det svinnet är mer än dubbelt så mycket som de 120 000 ton som finns i handeln varje år. Och nästan fyra av fem äpplen är importerade.

– När man pratar om matsvinn handlar det i vanliga fall om det som slängs i kommersiell produktion, distribution, i butik och hemma. Fritidsodlade äpplen finns inte med i debatten, den maten är redan hemma och slängs, säger Björn Bernhardson på den ideella konsumentföreningen Äkta vara.

Sedan några år tillbaka har organisationen en fruktförmedling på nätet. Där kan personer med för mycket äpplen paras ihop med människor som vill ha äpplen. På nätet och i sociala medier finns flera liknande initiativ.

– På vår sajt finns en karta där de som har frukt kan sätta en kartnål och skriva en kommentar om frukten och hur den kan skördas. På Face­book har vi en tjänst där de som vill ha frukt skriver det så att de kan bli kontaktade av dem som har, säger Björn Bernhardson.

Efterfrågan på ekologisk frukt har ökat så mycket i affärerna att det är svårt för producenterna att hinna med. Och den allra största delen som säljs är importerad. Äpplen i privata trädgårdar är inte ekomärkt men kan i princip betraktas som ekologiska.

– Som privatperson har du inte tillgång till bekämpningsmedel, så man kan mer eller mindre säga att den hemodlade frukten är ekologisk, säger Lise-Lotte Björkman, trädgårdsrådgivare på Riksförbundet Svensk Trädgård.

Hon har författat flera rapporter till SLU om fritidsodling där det framgår att bara en liten del av allt som odlas tas tillvara, i genomsnitt handlar det om en femtedel, 20 procent. Viktmässigt är de största grödorna äpple, vinbär och potatis.

–  Både kunskap och förståelse för det hemodlade har försvunnit. Vi har blivit så bortskämda att vi nästan hellre köper i affär än plockar våra egna äpplen, säger Lise-Lotte Björkman och fortsätter:

– Men det handlar också om att vi inte tar oss tid att lagra, sylta och safta. Det sitter inte i ryggmärgen att man gör ett syltkok samtidigt som man lagar middag.

Hon säger att hon kan ana att intresset har börjat öka. I sitt jobb som trädgårdsrådgivare ser hon en ökning av frågor som handlar om odlingsteknik både när det gäller prydnadsväxter och nyttoväxter.

Björn Bernhardson har en vision om en allmän kraftsamling mot det stora svinnet av äpplen och skulle gärna se att kommunerna ålades att ha en strategi mot svinnet.

– Om de hade det skulle det kunna innebära musterier öppna till specialpris eller att skolor hade Operation dagsverke där eleverna plockade frukt som togs till vara i skolköken, säger Björn Bernhardson.

Han anser att ett av skälen till att äppelsvinnet fortsätter i det tysta är att det inte finns något kommersiellt intresse av att ta tillvara frukten.

– Tvärtom. Skulle folk använda äpplena så skulle importörerna av frukt få problem, säger Björn Bernhardson och fortsätter:

– Det är ganska sjukt egentligen. I Sverige skulle vi kunna vara självförsörjande på äpplen åtminstone åtta månader om året. Men det är som om industrin och försörjningskedjan vill köra på med importerad frukt året runt, säger han.