Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 19:51 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/bjorn-soder-star-fast-vid-uttalande-om-minoriteter/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Björn Söder står fast vid uttalande om minoriteter

Riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) står fast vid sitt kritiserade uttalande att samer och judar har en minoritets­ställning i Sverige och därför inte ska ses som svenskar.

För fyra år sedan fick Björn Söder hård kritik efter att ha ifrågasatt om samer och judar är svenskar. Ett resonemang han upprepade i veckan på Centerpartiets Facebooksida.

”Annie Lööf förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dessa grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar. Skäms Annie Lööf för din rasistiska hållning”, skriver Björn Söder i ­inlägget.

Tankarna speglar dem han gav uttryck för i en uppmärksammad intervju i DN 2014 då han bland ­annat pratade om människor som tillhörande den samiska eller den judiska nationen, men bor i Sverige.

– Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet, sade han då.

Den här gången fördömde Center­partiets partiledare Annie Lööf ­Söders resonemang på Twitter. ”Problemet med Sverigedemokraterna är inte bara deras historia, utan deras uppdelning av människor sker även nu i dag. I deras ­högsta ledning.” ”Som medborgare i Sverige är man svensk, alldeles oavsett om man tillhör en av våra nationella minoriteter eller ej”, skrev hon.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), som själv tillhör minoritetsgruppen tornedalingar, lade upp en video på Facebook där han säger att ”jag blir rent ut sagt förbannad när jag hör sånt snack, att vi inte är svenskar. Nu får det vara slut med sådan dynga, sverige­demokrater”.

Liberalernas partiledare Jan Björklund twittrade på lördagen att Björn Söders uttalande är ”sanslöst”.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman säger till DN att Björn Söder vill gör skillnad på folk och folk.

– Då är det naturligt att tro att han vill behandla dem som han anser vara svenskar på ett sätt, och de som inte är det på ett annat. Han ger utryck för en åsikt som är representativ för hans parti.

Anders Ygeman menar att det är viktigt att vara uppmärksam på den här typen av påståenden, inte minst inför valet i höst.

– Det här är ett uttryck för det som är en av valrörelsens kärn­frågor, om Sverigedemokraterna ska kunna utgöra regeringsunderlag och därmed påverka svensk politik för lång tid framöver. Det går inte att rösta på ett parti och tro att det inte får inflytande.

Mark Klamberg är docent i folkrätt vid juridiska institutionen på Stockholms universitet. Han säger att begreppet nation inte används på det sätt som Björn Söder gör.

– I FN-stadgan står det visser­ligen nation, men då är det närmast ­synonymt med stat, som kan omfatta minoriteter.

Han tycker att det är problematiskt att Björn Söder, som är vice talman i Sveriges riksdag, utrycker sig som han gör.

Att det finns olika åsikter om svenskhet inom gruppen judar respektive samer i Sverige är en sak, menar han.

– Utgångspunkten är att det är de själva som får säga om de ser sig som svenskar, om det sedan finns de som inte ser sig som det så är det upp till dem. Det är inte upp till någon politiker att definiera dem som icke-svenskar.

DN har sökt Björn Söder som har avböjt att svara på kritiken. Men han säger till Sveriges Radio att det är till minoritetsgruppernas fördel att särskilja medborgarskap från nationstillhörighet.

– I Sverige har vi sedan 1999 fem stycken erkända minoritetsnationer och dem står både jag och Sverigedemokraterna upp för och värnar om. När Annie Lööf påstår att de är svenskar som alla andra så förringar hon deras rättigheter och särarter.

DN har också sökt SD:s parti­ledare Jimmie Åkesson.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt