Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Borg vägrar spara i kansliet

Regeringen och oppositionen är fortfarande oense om hur mycket som går att spara på regeringskansliet. De rödgröna har sänkt sitt besparingskrav men finansminister Anders Borg räknar ändå med att 300 tjänster riskerar att försvinna.

I sin budgetmotion föreslår de rödgröna att anslagen till regeringskansliet ska krympas med 670 miljoner kronor. Ett skäl är att regeringskansliet de senaste två åren inte har utnyttjat alla sina resurser utan haft ett överskott på 300 respektive 400 miljoner kronor.

– Det visar att det finns ett utrymme i regeringskansliet för besparingar utan att det ska leda till så drastiska konsekvenser som vissa regeringspartier försökt att beskriva det som, säger Peter Hultqvist (S), ledamot i KU.

Men trots flera förhandlingsomgångar i konstitutionsutskottet, KU, har inte regeringen och oppositionen kunnat enas. De rödgröna har krympt sitt besparingskrav till 300 miljoner kronor men då är kravet att det är en bestående nedskärning som återkommer varje budgetår.

Regeringspartierna med Moderaterna i spetsen hade kunnat gå med på en så stor besparing om den bara gäller nästa budgetår. En bestående neddragning säger man nej till.

– Hade det handlat om ett engångsbelopp så hade det funnits en möjlighet att kompromissa, säger Per Bill (M), vice ordförande i KU.

Finansminister Anders Borg bedömer att cirka 300 personer riskerar att förlora sina jobb om det rödgröna förslaget genomförs.

– Jag vill väldigt gärna hitta en uppgörelse i den här frågan. Men jag vill inte ha den till priset av en sämre krisberedskap eller ökad risk för fel i beslutsfattandet, sämre service till medborgarna eller att vi måste avveckla viktiga delar av vår representation i omvärlden. Vi kan inte se att vi varaktigt kan minska resurserna i regeringskansliet med 300 miljoner eller 300 tjänster, säger Anders Borg.

Efter torsdagens sammanträde i KU står det klart att frågan får avgöras när riksdagen tar upp den till omröstning i nästa vecka. Sverigedemokraterna håller fast vid sitt ursprungliga krav på en besparing på 670 miljoner kronor men är berett att i andra hand stödja det rödgröna besparingsförslaget på 300 miljoner kronor och därmed orsaka regeringen ett nederlag i riksdagen.

Hans Olsson hans.olsson@dn.se 08-738 10 68