Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 08:19 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/brandfarlig-vatska-hittad-vid-asylboende/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Brandfarlig vätska ­hittad vid asylboende

Alla 83 asylsökande på det asylboende i Arboga där den man som erkänt knivmorden på Ikea bodde, har flyttats till andra boenden. Polisen hittade natten till lördagen två säckar med brandfarlig vätska nära huset och bedömer att det finns en hotbild.

Natten till lördagen utsattes också ett kommunalt boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo för ett brandattentat. Förbipasserande upptäckte branden som tagit fart på en av fasaderna, och lyckades släcka innan räddningstjänsten hann fram. Ingen skadades och ­någon evakuering blev aldrig aktuell.

Polisen i Jönköping konstaterade efter en teknisk undersökning att branden var anlagd. Polisen hade på lördagen inte gripit någon misstänkt för branden, men kommer att sätta in extra bevakning genom att vara mer synlig på platsen.

Även polisen i Västmanland tar allvarligt på fynden vid asylboendet i Arboga, och har inlett en förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Polisen är tystlåten om de fynd och spår man funnit, och om det finns någon eller några som misstänks för att ha placerat den brandfarliga vätskan vid asylboendet.

– Vi har ingen misstänkt i nu­läget. Vi är angelägna om att komma i kontakt med personer som har uppgifter att lämna. Och det kan också gälla vittnesuppgifter från andra platser än där säckarna hittades, säger polisens presstalesman Lisa Sannervik, och lägger till att polisen kommer att bevaka boendet under natten.

De 83 evakuerade fördes först till en kyrka, och har sedan spridits ut på andra asylboenden i länets kommuner, uppger Migrationsverket.

– Ingen kommer att flyttas tillbaka under helgen. Vi kommer att ta beslut i veckan som kommer, men ingen kommer att tvingas tillbaka. Vårt fokus just nu är att åstadkomma lugn och ro för de boende, säger Helena Cho Györki vid Migrationsverkets presstjänst.

Hon säger till DN att Migrationsverket inte har några uppgifter om liknande hot eller attentat mot andra asylboenden i landet de senaste dagarna.

Ikeamorden

Den 36-årige man med ursprung i Eritrea som erkänt två mord på Ikea i Västerås i måndags bodde på asylboendet Kallstensgården i Arboga, liksom den 23-åring som först greps och anhöll, men som släpptes av domstolen efter häktningsförhandlingen.

36-åringen hade nyligen fått avslag på sin asylansökan eftersom han redan hade uppehållstillstånd i Italien.

Den häktade 36-åringen förefaller inte ha känt de båda som blev hans offer, en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son, hemmahörande i Skellefteåtrakten.

Enligt Aftonbladet visar varuhusets övervakningsfilmer att 36-åringen slititi åt sig två knivar på husgerådsavdelningen och sedan huggit kvinnan i bålen. Hennes son ska ha mottagit flera knivhugg och även ha avvärjningsskador.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt