Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 14:24 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/brett-stod-for-att-banta-ranteavdragen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Brett stöd för att banta ränteavdragen

En avtrappning av ränteavdraget för bolån rycker allt närmare. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) bör alla bostadsköpare kalkylera med ett sänkt ränteavdrag de kommande åren. Enligt DN:s enkät finns det också ett brett stöd i riksdagen för att förändra ränteavdraget.

När Magdalena Andersson på onsdagen presenterade regeringens valårsbudget hade hon en rejäl pengasäck att ösa ur. Reformutrymmet är hela 40 miljarder kronor och pengarna spenderas på bland annat sänkt skatt för pensionärer, höjda barnbidrag, fler poliser och mer pengar till försvaret.

– Den borgerliga underskottsekonomin är ett minne blott. Svensk ekonomi är i ett helt nytt läge, säger Magdalena Andersson.

Men trots den goda ekonomin har regeringen efter tre år vid makten inte lyckats genomföra större strukturreformer när det gäller skatterna och bostadspolitiken. Detta trots att varningsklockorna om bostadsbubbla och hög skuldsättning ringer kontinuerligt. Försöket med blocköverskridande samtal under 2016 bröt samman eftersom de borgerliga och de rödgröna inte kunde komma överens.

Enligt DN:s enkät med samtliga riksdagspartier finns det dock en klar majoritet för att nå en bred överenskommelse om delar av bostadspolitiken under kommande mandatperiod. Alla partier kan tänka sig att inleda en avtrappning av ränteavdragen de närmaste åren.

– Så som utvecklingen ser ut kan ingen ansvarstagande politiker säga att det aldrig kommer ett läge där man behöver röra ränteavdragen. Det är viktigt att hushållen har det med sig när de köper bostäder och tar lån. Det går inte att utesluta att det blir en avtrappning av räntebidragen och det bör man ta höjd för, säger Magdalena Andersson.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson ser ett stort behov av en bred bostadspolitisk överenskommelse under den kommande mandatperioden. Han är också beredd att trappa av ränteavdragen men det ska i så fall ske samtidigt som andra delar av bostadspolitiken läggs om. Det handlar bland annat om hyresregleringen och villkoren för nyproduktion av bostäder.

– Jag tänker inte vara regeringens nyttiga idiot och genomföra skattehöjningar för människor som har köpt dyra bostäder. Vi borde bli överens om något som kan fasas in under lång tid så att människor har planeringshorisont och kan överblicka de ekonomiska konsekvenserna, säger Ulf Kristersson.

Centerpartiet vill att förändrade ränteavdrag ska vara en del av en större översyn av hela skattesystemet.

– Jag tror absolut att utfasade ränteavdrag borde vara en del av en skatteomläggning, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson.

Liberalerna vill se en skatteväxling med stegvis avtrappade ränteavdrag från 30 till 20 procent under en tioårsperiod och att man växlar det mot sänkt skatt på arbete.

– Det skulle behövas för att kyla ned bostadsmarknaden men samtidigt inte slå mot hushållen, säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson.

De borgerliga partierna anser att det blir svårt att nå en bred överenskommelse om Vänsterpartiet ska ingå. V argumenterar själva för att ränteavdraget bör trappas av.

– Vi föreslog det redan 2012 när det var borgarna som regerade, att vi skulle ta det här ansvaret gemensamt. Det avvisade Moderaterna. Nu är det Socialdemokraterna som avvisar det. Det politiska spelet har fått ta över, säger Ulla Andersson.

Sverigedemokraterna har hittills inte bjudits in till blocköverskridande överläggningar i den här typen av frågor men Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, stödjer en avtrappning av ränteavdragen.

– Jag ser ett sådant behov. Det som hindrar att det ännu inte genomförts är att det finns en ängslighet i riksdagen för att fatta impopulära beslut, säger han.

Vi borde bli överens om något som kan fasas in under lång tid så att människor har planeringshorisont och kan överblicka de ekonomiska konsekvenserna.

Ulf Kristersson (M) om ränteavdragen

Snälla nån. Här har vi ett utrymme på 80 miljarder, vi har vänt ett stort underskott till stort överskott.

Stefan Löfven (S), (om en påstådd ”slösarbudget”)

”Den borgerliga underskottsekonomin är ett minne blott. Det är ordning och reda i statsfinanserna.”

Magdalena Andersson (S), finansminister

”Hade dessa grepp inte tagits så hade Sverige varit ett Grekland med sämre väder.”

Emil Källström (C) (om behovet av strukturreformer på 1990-talet och i dag)

”Regeringen rustar sig själv för valår men den rustar inte svensk ekonomi.”

Ulf Kristersson (M)

”Regeringen festar som om det inte finns någon morgondag.”

Mats Persson (L) (om regeringens stora reformutrymme på 40 miljarder kronor)

”För en moderat är ekonomisk jämställdhet lika allvarligt som en allergichock är för andra.”

Ulla Andersson (V)

”De ineffektiva och oerhört kostsamma integrationsprojekten ska läggas ned.”

Oscar Sjöstedt (SD)

”De moderna beredskapsjobben är så få att man undrar om de finns. De är postmoderna beredskapsjobb.”

Jakob Forssmed (KD)

”Som grädde på det moderata utsläppsmoset vill partiet sänka bensinskatten.”

Janine Alm Ericson (MP)

Så många kilo väger regeringens höstbudget. Det är åtta hekto mer än förra årets budget. Finansminister Magdalena Andersson bar den tryckta budgeten i famnen under den 350 meter långa budgetpromenaden mellan finansdepartementet och riksdagen. Mats J Larsson

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt