Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 01:01 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/butikernas-overblivna-mat-blir-hjalp-at-hemlosa/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Butikernas överblivna mat blir hjälp åt hemlösa

Allt fler matbutiker försöker ta till vara livsmedel som tidigare slängdes i soporna. Nu kan de i  stället ges till välgörenhet och bland annat bli mat till hemlösa.

– Det är svårt att förstå att vi inte alltid har gjort så här, säger David Larsson, butikschef på Coop Nära i  Hjorthagen.

Sedan ganska precis ett år ger butiken varje dag varor som annars skulle ha slängts. Det är allt ifrån kött som är nära bäst före-datum, bananer som börjar bli övermogna eller varor där förpackningarna har skadats.

– I genomsnitt blir det drygt tio kilo per dag som vi ger bort, säger David Larsson.

På ett år blir det några ton som blir till nytta i  stället för att hamna i soporna. En vinst både för miljön, butiken och de hemlösa som får lunch hos Convictus, organisationen som tar emot varorna.

– Ekonomiskt har det hjälpt oss väldigt mycket. Det är inte mycket vi behöver handla själva, mest pasta, kryddor och kaffe, säger Gunilla Bjälvenstrand, kökschef hos Convictus Bryggan i Hjorthagen som tar emot maten.

Organisationen serverar lunch till hemlösa och de hjälpbehövande har blivit fler.

– Framför allt är det EU-medborgare som ökar, men även män­niskor från tredje land med uppehållstillstånd i andra EU-länder, säger Nina Nyman, föreståndare på Bryggan.

Hon har spisrosor på kinderna och langar fram stora ugnsformar med mat. Dagen då DN är på besök ska det bli julbuffé. Formar med prinskorvar, Jansson, lax och skinka passerar förbi, och så något gratäng­aktigt.

– Kålrotslåda, en finsk specialitet. Det måste jag ha, de klagade förra året då det inte fanns någon, säger Nina Nyman.

Förutom från Coop Nära får de mat från en Ica-butik, Östermalmshallen, Munkbron och Valhalla­bageriet.

Butiken i Hjorthagen var den första Coop-butiken i Stockholmsområdet som började ge varor till välgörenhet.

– Linnea, en nyanställd, tyckte det var helt fel att så mycket mat slängdes. Hon försökte hitta en annan lösning och jag stöttade henne, berättar David Larsson.

Via Minna Hellman på Konsumentföreningen Stockholm fick butiken kontakt med Convictus och kunde skriva ett avtal.

– Problemet är att hitta mottagare. Vi har kravet att det ska vara en organisation med religiös inriktning, eller att de har 90-konto och står under insamlingskontroll, säger Minna Hellman.

I dag skänker ett tiotal Coop-butiker i Stockholmsområdet varor till välgörenhet. För David Larsson som är franchisetagare var det lite av en chanstagning att vara pionjär.

– Jag var ju tvungen att tänka på vad det innebär det juridiskt, ekonomiskt och i extra arbete, säger han.

Nu ett år senare är han nöjd:

– Det har varit väldigt enkelt. Nu skulle det kännas väldigt konstigt att slänga en massa mat, säger David Larsson.

Maten som skänks får inte vara gammal. Kort utgångsdatum går däremot bra. Det får inte finnas risk att maten är hälsofarlig.

Den som tar emot skänkta livsmedel tar även över ansvaret för säkerheten med maten.

Enligt Naturvårdsverket produceras varje år 400 000 ton mat på den svenska landsbygden, som sedan inte lämnar gården.

Myndigheter och forskare i Sverige, Danmark, Norge och Finland samarbetar för att kartlägga matsvinnet.

För två år sedan fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att se hur man kan minska matsvinnet med 20 procent fram till nästa år. Arbetet sker tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket.

Nås målet skulle det, enligt Naturvårdsverket, minska svinnet med 200 000 ton mat per år beräknat över hela livsmedelskedjan.

Källa: Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Jordbruksverket

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt