Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Chefen frågas ut om de dåliga resultaten

Arbetsmarknadsutskottet kallar till sig Arbetsförmedlingens chef för att förklara varför myndigheten har så svårt att lotsa in nyanlända i jobb. – Det måste bli tydligt att det inte duger som det är i dag, säger Annika Qarlsson (C).

Klyftan mellan inrikes och utrikes födda växer allt mer i takt med att de nyanlända från flyktingvågen 2015 ska etablera sig på arbetsmarknaden. Arbetslösheten bland inrikes födda ligger på försumbara fyra procent medan motsvarande siffra för utrikes födda är 22 procent.

På ett initiativ från Centerpartiet kallar nu arbetsmarknadsutskottet till sig generaldirektören för Arbetsförmedlingen Mikael Sjöberg. Utskottet vill ha svar på vad Arbetsförmedlingen kan göra mer för att få ut de nyanlända på arbetsmarknaden.

– Han måste beskriva hur han ska se till att det blir verkstad. Det måste bli tydligt att det inte duger som det är i dag, säger Annika Qarlsson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centern.

Centern vill helst lägga ned ­Arbetsförmedlingen, men menar att situationen är så akut att myndigheten måste ta ansvar för att ­situationen snabbt förbättras.

– En stor gigant som ska lösa alla problem – jag tror inte att det fungerar på dagens arbetsmarknad. Men just nu är det det vi har.

– Oavsett vad vi vill göra på lång sikt så är det Arbetsförmedlingen som nu har ansvaret för att lösa den situation som vi har på arbetsmarknaden just nu. säger hon.

Arbetsförmedlingen arbetar i dag utifrån den etableringsreform som genomfördes av den borgerliga regeringen. Annika Qarlsson medger att det här är en fråga som flera partier på båda sidan blockgränsen medskyldiga till.

– Det finns mycket som hade kunnat bli mycket bättre. Men nu är det Arbetsförmedlingen som har uppdraget och borde kunna sköta det på ett bättre sätt, säger hon.

Regeringen genomförde nyligen en rad åtgärder för att förbättra resultaten. Bland annat tillsatts en överdirektör med uppgift att styra upp arbetet kring att hitta sysselsättning åt nyanlända och långtidsarbetslösa.

Arbetsmarknadsminister Ylva ­Johansson har också pekat på att Arbetsförmedlingen måste göras om för att möta de krav som samtidens arbetssökande har.

– Det behovet är stort. Arbetsförmedlingen genomgår stora förändringar och måste fortsätta att göra det för resultaten är fortfarande inte tillfredsställande, sade hon ­nyligen till DN.