Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Den europeiska vargen är alla hundars moder

Vargen blev hund i Europa. Det visar en ny studie av arvsmassa från fossil och levande djur.

– Alla moderna hundar har sina rötter i Europa, säger Olaf Thalmann, genetikforskare vid Åbo universitet.

Han och hans kolleger kan nu visa att det var europeiska jägare och samlare som tämjde vilda vargar till människans bästa vän.

Tidigare forskning har tytt på att hunden kommer från Kina eller Mellanöstern. Men Olaf Thalmanns forskargrupp har för första gången jämfört så kallat mitokondrie-dna från tiotusentals år gamla fossil av hundar och vargar med levande hundar av många olika raser och vargar från hela världen. Alla hundar, även den australiensiska vildhunden dingo och den afrikanska basenjin, var nära släkt med europeiska hundar och vargar. Resultaten publiceras i dagens nummer av tidskriften Science.

En grupp av hundarna är närmast släkt med dagens svenska och ukrainska vargar. Men det betyder inte att det var här i Sverige vargen blev hund, enligt Olaf Thalmann. Han menar att släktskapet uppkom när hundar och vargar parade sig och fick ungar ihop.

Olof Thalmann är själv hundägare och har länge funderat på var och när och hur det gick till när vargen blev hund.

– Om du jämför en varg från Amerika med en från Europa så ser de nästan likadana ut. Men om du jämför en Chihuahua med en Grand Danois så är de väldigt olika. Hur kan något med ett så karakteristiskt utseende som vargen ge upphov till så mycket variation?

Olof Thalmanns resultat visar att hunden tämjdes för mellan 32 000 och 18 000 år sedan. Det var innan människan blev bofast. Olaf Thalmann gissar att våra förfäder och vargarna tjänade på att hålla sig i närheten av varandra. Vargarna skyddade människan från grottlejon och andra större rovdjur som fanns i Europa på den tiden och fick i gengäld matrester att äta.

– Vi tror att vargen långsamt över tiden – alltså under tusentals år – införlivades mer och mer i människans samhälle och till slut utvecklades till det vi i dag kallar hund, säger Thalmann.

Fakta.

Forskarna jämförde mitokondrie-dna från:

18 fossil av hundar och vargar, 1 000–36 000 år gamla.

77 moderna hundar av många olika raser

49 moderna vargar från hela världen

Hundarna kunde delas in i fyra grupper. Tre av grupperna var närmast släkt med urtida hundar och vargar i Europa. Den fjärde gruppen var närmast släkt med dagens svenska och ukrainska vargar.

Ingen hund var nära släkt med utomeuropeiska vargar.