Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 12:23 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/det-ar-brattom-att-valja-en-annan-vag/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Det är bråttom att välja en annan väg

Formuleringarna är glasklara. Människan påverkar klimatet, och uppvärmningen är otvetydig. Ändå önskar jag att klimatpanelen skulle ha varit tydligare med att vi är på väg mot en katastrof.

Att ägna sig åt klimatfrågan är som att betala hyran. Gör man det inte har man ingenstans att bo. Det twittrade koldioxidbantaren Staffan Lindberg i torsdags.

I går presenterade FN:s klimatpanel IPCC sin rapport om läget för klimatet. Den borde bli en rejäl betalningspåminnelse till oss alla om vi vill behålla det enda hem vi har.

Formuleringarna är glasklara. Människan påverkar klimatet, och uppvärmningen är otvetydig. De stora slutsatserna har bekräftats och blivit säkrare: Världen blir varmare, glaciärerna smälter och havsnivån stiger allt snabbare. Några nyheter i denna rapport är att haven har blivit 30 procent surare av våra koldioxidutsläpp, och att de småpartiklar vi släpper ut i atmosfären inte kyler ned klimatet lika mycket som forskarna trodde tidigare.

Rapporten bygger på nästan 10 000 vetenskapliga artiklar, har tagit tre år att sammanställa och har granskats och nagelfarits, kommenterats och uppdaterats.

I en värld där vem som helst kan skapa, publicera och sprida vilken information som helst med bara ett musklick gör det detta till ett alldeles unikt dokument.

Ändå är panelens slutsatser försiktigare än vad jag skulle önska.

Panelen borde vara tydligare med att om vi inte agerar snabbt och drastiskt kommer vi att gå mot en katastrof.

Rapporten säger att temperaturen kan höjas med mellan 1,5 och 4 grader vid seklets slut. Den nedre nivån är inte trolig – den väg vi är inne på nu leder oss rakt mot mycket högre temperaturökningar. Vi har fortfarande möjlighet att välja en annan väg. Men det är bråttom.

Om vi inte lyckas dämpa utvecklingen och havsytan stiger med två meter kommer 187 miljoner människor att förlora sina hem.

I går fick jag många arga mejl och chattfrågor, och jag fick höra att jag är en lögnernas budbärare. Avsändarna avfärdar allt vad IPCC kommit fram till, och hävdar att jordens medeltemperatur inte har ökat alls eller kanske rentav sjunkit de senaste 15 åren. Men det stämmer inte. Uppvärmningen har bara gått lite långsammare, och det är lätt att förklara varför.

1998 var ett ovanligt varmt år, och sedan kom flera mindre vulkanutbrott som dämpade klimatuppvärmningen. Solen har varit i en nedåtgående fas i sin elvaårscykel, och haven har tagit upp mer energi än tidigare.

De senaste 15 åren har alltså flera olika fenomen som dämpar uppvärmningen sammanfallit. Arbetsgruppens ordförande Thomas Stocker jämför det med att kasta tre tärningar. Det kan hända att alla tre blir ettor, eller att alla blir sexor, men det är bara ett sammanträffande som sällan inträffar.

Att som Stockholmsinitiativet säga att jorden inte blivit varmare alls de senaste 17 åren är en lögn, och att dra slutsatser om 15 mycket speciella år är önsketänkande i bästa fall, annars ren desinfor­mation.

Läget är för allvarligt för att ägna sig åt den sortens ohederlig dataanalys.

Lars Westermark, chef för enheten för luft och klimat, Naturvårdsverket

1 Vad är det viktigaste i rapporten?

– Hur känsligt klimatet är för en temperaturhöjning.

2 Vad är nästa steg?

– Det här är ett underlag som kommer att underbygga klimatförhandlingarna. Det kan sätta klimatfrågorna på agendan och ge frågorna en ny skjuts och förhoppningsvis få betydelse för att ett avtal kan slutas i Paris 2015.

3 Vad kan jag göra själv för att minska klimathotet?

– Det handlar om de klassiska frågorna: vilket uppvärmningssystem man använder sig av och vilket transportmedel man använder sig av. Och köttätandet. Ät mindre kött. Det är framför allt det som man kan ta tag i på egen hand.

Svante Axelsson, general­sekreterare för Naturskyddsföreningen

1 Vad är det viktigaste i rapporten?

– Att man säger ungefär samma sak som forskarna har gjort hela tiden. Det är det här med klimatkänsligheten och att det blir tufft att klara temperaturmålet om vi inte gör något dramatiskt.

2 Vad är nästa steg?

– Det som krävs är en dramatisk samhällsomställning. Vi kan inte ha en miljöpolitik och en jobbpolitik. Vi måste förena flera olika samhälls­intressen.

3 Vad kan jag göra själv för att minska klimathotet?

– Man brukar ju säga biffen, bilen och bostaden. Ät mindre kött, åk med lokaltrafiken till jobbet och minska utgifterna i hushållet.

Markku Rummukainen, klimatexpert på SMHI och professor i klimatologi vid Lunds universitet

1 Vad är det viktigaste i rapporten?

– Att man har gått igenom de senaste årens omfattande forskning. I det stora hela bekräftar det utifrån ytterligare forskning och bättre modeller att klimatet förändras och att det är vi som är orsaken.

2 Vad är nästa steg?

– Nu när rapporten är tillgänglig kommer den att läsas av beslutsfattare, och säkert av många andra också, och komma till nytta i det fortsatta arbetet.

3 Vad kan jag göra själv för att minska klimathotet?

– Det är nyttigt om man vill engagera sig i klimatfrågan att man sätter sig in i frågeställningarna. Man kan ta del i klimatpanelens slutsatser som en del i det egna engagemanget.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt