Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Efter tio år – dags för landning

Klockan 10.03 svensk tid på torsdag lämnar landaren ”Philae” sin moderfarkost ”Rosetta” för att sju timmar senare landa på kometen 67P/Churyumov–Gerasimenko.

Det är första gången någonsin en sond sätts ned på en komet, och höjdpunkten för hela ”Rosetta”-expeditionen. Allting började planeras för tjugo år sedan, ”Rosetta” har färdats i rymden i mer än tio år och kom fram till kometen i augusti.

Nere på ytan ska ”Philae” göra mätningar, ta bilder och skicka radiovågor genom kometens kärna för att avgöra hur den ser ut inuti.

Landningsplatsen är noga utvald, och fick i veckan namnet Agilkia efter en tävling med fler än 8 000 namnförslag från 135 länder. Namnet härrör från Egypten, precis som ”Rosetta”, efter Rosettastenen som gjorde det möjligt att tyda hieroglyferna, och Philae, som är namnet på en tempelö i Nilen. Det gamla templet på Philae fick flyttas till ön Agilkia när Assuandammen byggdes.

Rättelse

Den europeiska rymdsonden Rosetta kommer att sätta ned en landare på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko den 12 november. I artikeln angavs fel dag.