En seger för vetenskapen - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

En seger för vetenskapen

Äntligen är dagarna räknade för den orimliga lösningen för antroposofiska preparat. Vi måste bara ge oss till tåls i fem år.

Dagen innan Vidar­klinikens tillfälliga försäljningstillstånd löpte ut beslutade regeringen att avskaffa möjligheten till att ge sådana tillstånd. Samtidigt blir det inte heller någon särlösning för de antroposofiska preparaten. Det betyder att antroposoferna måste rätta sig efter de regler som gäller för alla andra läkemedelsföretag och ansöka om godkännande eller registrering hos Läkemedelsverket för alla preparat.

Beslutet var säkert inte lätt för regeringen. Den antroposofiska Vidarkliniken är mycket populär bland patienter, men motståndet mot att ge medlen en gräddfil in i svensk läkemedelslagstiftning var enormt hos det vetenskapliga etablissemanget. Det gick dock inte att skjuta på beslutet mycket längre, EU har sagt att speciallösningen måste bort.

Oavsett inställning måste man tillstå att lösningen med de till­fälliga tillstånden, som funnits sedan 1993, har varit mycket märklig. Regeringen har varje år beslutat att en viss typ av produkter ska få säljas i Sverige, utan att de granskats av någon myndighet. Den här särlösningen för antroposofiska medel och företag har fortgått oavsett politisk färg på regeringen. Det är inte läge för oppositionen att försöka ta billiga politiska poänger.

Vidarkliniken har velat få det att låta som att en gräddfil var nödvändigt, annars var den antroposofiska vården hotad. Det är den inte, antroposofiska preparat ges vid sidan av vanliga läkemedel. Det finns redan i dag flera alternativ för medlen i nuvarande regelverk. Men då måste företagen betala administrationsavgift och tillhandahålla dokumentation. Dessutom har medlen i stort sett fått användas som vanliga läkemedel trots att det saknas vetenskapliga belägg för deras effekt. Det är klart att man strider för den särställningen.

Det är bra att de tillfälliga tillstånden försvinner, men totalt får Vidarkliniken fem år på sig innan man måste anpassa sig efter den nya ordningen. Det borde rimligen kunna gå snabbare än så, Vidar­kliniken har länge vetat att det funnits en risk för ett liknande beslut.

Men samtidigt är det viktigaste att särlösningen försvinner. På sikt är detta en seger för vetenskapsbaserad vård, vi måste bara ge oss till tåls lite först.