Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 19:33 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/expert-fullt-tankbart-att-nagon-avlyssnar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Expert: Fullt tänkbart att någon avlyssnar

Att regeringskvarteren kan vara avlyssnade är fullt tänkbart. Det säger säkerhets- och underrättelseexperten Joakim von Braun.

Joakim von Braun, som tidigare arbetat åt såväl Säkerhetspolisen som den militära underrättelsetjänsten IB, avfärdar att det skulle röra sig om något fel i en basstation.

– Teoretiskt sett skulle det kunna vara en dåligt konfigurerad basstation men det är knappast sannolikt med tanke på att operatörerna inte skulle tillåta ett sådant fel i ett område som Rosenbad där kraven på tillgänglighet och kapacitet är mycket hög.

von Braun menar att det mycket väl kan röra sig om ett spionage från främmande makt. En makt som han inte tror är USA utan snarare Ryssland eller Kina.

– USA har redan i dag så avancerad satellitteknik att de kan avlyssna såväl wlan som blåtandssändningar från rymden. Och efter den senaste tidens avslöjande om hur NSA har samlat in information från vänligt sinnade nationer och allierade så skulle det vara underligt om man vågar fortsätta med detta. Dessutom har USA redan ett bra samarbete med såväl Säkerhetspolisen som FRA, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten och Kontoret för särskild inhämtning.

I stället pekar von Braun ut Ryssland och Kina som tänkbara länder som skulle kunna vara intresserade av att utföra en avlyssning på det sätt som DN beskriver.

– På 1980-talet såg jag en lista över KGB:s täcknamn på sina avlyssningsstationer i Europa och Nordamerika och där fanns i princip alla huvudstäder med, inklusive Stockholm. Med tanke på att ryssarna ökat sin civila och militära avlyssning ofantligt under de senaste 15 åren så skulle det förvåna mig om antalet stationer minskat, säger han.

Enligt von Braun är avlyssning betydligt mer frekvent än vad vi normalt tror. När den upptäcks, av till exempel ett företag, tystas händelsen oftast ned.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt