Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/fa-barn-fods-pa-ratt-dag/

NYHETER

Få barn föds på ”rätt” dag

Tidigt i graviditeten får föräldrarna veta vilken dag underverket väntas till världen. Men faktum är att färre än en på 20 föds den planerade dagen.
TT Text

Att räkna ut exakt när en bebis ska födas är snudd på omöjligt. Trots det beräknas ett förlossningsdatum på alla foster, oftast utifrån en ultraljudsundersökning.

Hur gammalt fostret är har stor betydelse. Det är farligt att både födas för tidigt och för sent.

– Sedan är det en bonus om föräldrarna får bättre koll, säger Harald Almström, ordförande för Svensk förening för obstetrik och gynekologi.

Bara 4,6 procent av barnen föds den beräknade dagen, visar statistik från Socialstyrelsen. 4,7 procent av barnen föds en, två eller tre dagar senare.

– Ska det svaja på flera dagar är det inte alls bra, säger Almström som anser att det åtminstone borde vara flest barn som föds den beräknade dagen. Han misstänker att man runt om i landet inte mäter ”exakt rätt”.

– Ser det ut så på hela riket är det ett klart tecken på att det finns verksamheter som inte följer upp optimalt. Det borde Socialstyrelsen påpeka för dem.

Men Socialstyrelsen tar det hela med ro.

– Om kartan så att säga inte stämmer med verkligheten kan man behöva se över det. Men det har ju ingen riktigt stor betydelse, säger barnmorskan och utredaren Karin Gottvall.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt