Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 16:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/farre-renar-pakorda-av-tag/

NYHETER

Färre renar påkörda av tåg

Trafikverket betalade ut mindre i ersättning för djur som körts på av tåg i fjol än tidigare år. Den stora bakomliggande orsaken är att antalet renar som kördes ihjäl av tåg minskade.

Förra året fick renägare ekonomisk kompensation för 730 tågpåkörda renar, vilket är det lägsta sedan 2004, då 707 renar ersattes. Enligt Lars Sundholm, planerare på Trafikverket, har antalet tågdödade renar minskat och trenden fortsätter.

– Bra stängsel är det bästa medlet för att se till att renar inte kommer in på järnvägsspåren. Vi har provat olika metoder, som höga ljud, för att se till att hålla dem borta från spåren men de verkar vänja sig vid ljuden, säger han.

Minskningen av döda renar påverkar den totala ersättningen i hög utsträckning. 2013 betalades det ut 4,5 miljoner kronor, 2,1 miljoner mindre än 2012 då över 1 590 renar ersattes.

Även antalet incidenter där renar blir påkörda minskar. 2013 inträffade 317 påkörningar, vilket kan jämföras med 407 för tre år sedan.

Enligt Lars Sundholm beror minskningen på flera saker. Trafikverket samarbetar med same byar för att få veta var stängsel mot järnvägen behöver repareras och vilka sträckor som behöver mer underhåll. Mer pengar öronmärks också för underhåll av renstängsel. Samtidigt provar myndigheten nya grepp för att minska antalet dödade renar. Utanför Kiruna har en ekodukt byggts över järnvägen, men enligt lokala medier vägrar renarna nu använda den på grund av buller från en närliggande bangård.

Hittills i år har Trafikverket betalat ut ersättning för 491 påkörda renar.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt