Fler kvinnor tar jägarexamen - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Fler kvinnor tar jägarexamen

Årets älgjakt har dragit i gång på många platser. Antalet kvinnor som löser statligt jaktkort, och därmed kan ge sig ut på jakten, ökar stadigt.

Ungefär 20 procent av alla som tar jägarexamen i Sverige varje år är kvinnor.

– Det är en hög siffra. Det är fullt på jägarkurserna varje år, säger Anja Kjellsson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Västerbotten.

Att fler och fler kvinnor börjar jaga tror hon bland annat beror på att det inte längre finns några hinder rent fysiskt att dra ut en älg.

– Det har man älgdragare till. Och nu finns det lättare vapen. Men i grunden är det en samhällsförändring. Kvinnor gör det som de är intresserade av, och vill man jaga så gör man det. Det här vad man ”bör” göra finns inte längre.

Andelen kvinnor med statligt jaktkort är ungefär 6 procent i riket.

– Här uppe i Jämtland och Västerbotten är vi 9 procent kvinnor. Man kan ju tycka att det låter lågt, men antalet kvinnor med jaktkort ökar med 1 000–1 500 kvinnor varje år, säger Anja Kjellsson.

Det statliga jaktkortet är den säkraste siffran på hur många kvinnliga jägare det finns.

– Man kan också mäta med hur många som har jägarexamen. Eller hur många som har vapenlicens för jaktvapen. Alla parametrar visar samma sak – att antalet kvinnliga jägare ökar. Det är uppenbarligen en trend, säger Anja Kjellsson.

Både jaktkort och vapenlicens krävs

Det statliga jaktkortet som man måste ha för att få jaga är ett bevis på att man har betalat viltvårdsavgiften. Avgiften är fastställd till 300 kronor och betalas till Viltvårdsfonden av den som ska jaga.

Jaktkortet gäller för ett jaktår, från den 1 juli till den 30 juni året efter, och måste förnyas varje jaktår.

För att få gå ut och jaga krävs det också att man har jakträtt på den mark där man jagar. Jakträtten är kopplad till markägandet.

För att kunna söka vapenlicens till jakten måste man ta jägarexamen.

Totalt har 294 174 personer i Sverige statligt jaktkort.

Källa: Naturvårdsverket, Svenska Jägareförbundet.

DN