Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 09:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/flera-bolag-registrerade-hyresgaster/

NYHETER

Flera bolag registrerade hyresgäster

Demens, depression, spelmissbruk och glutenallergi. Åtta kommunala bostadsbolag får hård kritik av Datainspektionen, efter att ha registrerat en rad känsliga uppgifter om sina hyresgäster.
TT Text

Under våren bötfälldes fyra kommunala bostadsbolag i Göteborg för att ha registrerat känsliga uppgifter. Efter ett avslöjande av SVT Västnytt pekar nu Datainspektionen (DI) ut åtta andra bolag som brutit mot personuppgiftslagen.

– Det är väldigt tråkigt med tanke på att vi tidigare har granskat branschen och man också har tagit fram en tydlig branschöverenskommelse, säger Camilla Sparr, jurist på DI.

De åtta bostadsbolagen som Västnytt hittade känsliga uppgifter hos är Alingsåshem, Huge fastigheter, Helsingborgshem, Hallstahem, Landskronahem, Staffanstorpshus, Sigtunahem och Stångåsstaden. Bland uppgifterna som registrerats finns såväl medicinska diagnoser som uppgifter om missbruk och funktionshinder.

Enligt DI saknas kunskap hos bolagen om vad som är lagligt eller inte. Några ytterligare åtgärder är dock inte planerade.

– Vi har goda förhoppningar att den här kunskapen sprids i branschen nu, säger Sparr.

– Det är väldigt ovanligt att vi går vidare och gör en polisanmälan. I Göteborgsfallet har det varit andra som anmält, det skulle förstås kunna bli aktuellt här också.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt