Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 17:58 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/forradaren-ville-hem-till-landet-han-salt-ut/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Förrädaren ville hem till landet han sålt ut

Storspionen Stig Bergling är död. Det här är historien om mannen som sålde ut sitt land, lyckades rymma efter livstidsdomen men till sist gav upp på grund av sjukdom och hemlängtan.

Det är den soliga, fotbollsfrälsta sommaren 1994, närmare bestämt den 2 augusti. Telefonen ringer hos den svenska säkerhetspolisen Säpo. Mannen i andra änden, som befinner sig på Cypern, har ett ovanligt ärende. Han är sjuk i Parkinson, hustrun har fått cancer och längtar efter sina barn. Paret vill hem till Sverige.

När mannen säger vem han är tror poliserna på Säpo först att det är fråga om en skojare. Men efter några kontroller inser de att mannen måste tas på allvar.

Hans namn är Stig Bergling, dömd för spioneri och ansedd som en av Sveriges värsta landsförrädare i modern tid. Efter sju år på flykt undan livstidsdomen har tiden hunnit ikapp honom.

Den 3 augusti landar Bergling och hans hustru Elisabeth Sandberg på Arlanda och grips av svensk polis.

När Bergling överlämnar sig själv till rättsväsendet ser världen helt annorlunda ut än när han anträdde spioneriets bana. Hans gamla uppdragsgivare Sovjetunionen har fallit samman och förhoppningarna om en demokratisk utveckling i Ryssland och en fredligare världsordning är stora.

***

I början av 1970-talet styrdes världen av det kalla krigets logik och terrorbalansen mellan de två supermaktsblocken. Det var ett säkerhetspolitiskt läge som erbjöd möjligheter till lukrativa sidouppdrag för den som hade tillgång till hemligstämplad information och värderade snabba pengar högre än lojaliteten med hemlandet.

Vid den här tiden befinner sig Stig Bergling i Mellanöstern, en av de mest explosiva arenorna för supermakternas farliga schackspel där kampen förs med andra länder som ombud. 1973 är oljekrisens år, liksom året då Israel utkämpar Oktoberkriget mot Syrien och Egypten. Bergling har tjänst som FN-officer i Libanon, ett uppdrag som han skaffat sig efter en lång karriär inom såväl polisen som Försvarsmakten.

Han lever ett vidlyftigt liv. Relationen med en gift kvinna som har dyra vanor är krävande för plånboken. Smuggling av bilar och guld späder på Berglings kassa men snart tar en ny möjlig lösning på de pekuniära bekymren form i hans huvud. I ett bankfack hemma i Sverige har Bergling tillgångar som kan växlas in mot pengar om de erbjuds till rätt personer.

Det handlar om hemligstämplade dokument som Bergling kommit över när han som säkerhetspolis ett par år tidigare var placerad vid försvarsstabens säkerhetsavdelning. Efter en personlig konflikt med en chef där beslöt sig Bergling trotsigt för att behålla kopiorna, i strid med reglementet.

Han stegar upp till den ryske militär­attachén på ambassaden i  Beirut, Alexander Nikiforov, och föreslår att de ska göra affärer.

– Först var jag rädd att han skulle gå till polisen eller till svenska ambassaden. Men nähä, de var i behov av information från alla länder, jätten Gluff-gluff, han tog vad man kastade åt honom, sade Bergling när DN:s Anders Hellberg intervjuade honom långt senare.

Bergling flyger hem till Sverige och hämtar ut pärmen med dokumenten från banken. Enligt hans egen berättelse är det nära ögat att han åker fast redan då.

– Säkerhetskontrollanten på Arlanda tog upp pärmen och höll i  den, men la ner den igen. De letade bara efter metall, knivar och ­pistoler, sade Bergling i DN-intervjun.

I Beirut får militärattachén Nikiforov klartecken från Moskva och betalar Bergling 3 500 dollar för denna leverans. Trots den ljusskygga hanteringen propsar Nikiforov på att skriva ut ett kvitto på betalningen.

– När jag skrev under förstod jag att nu är det kört, nu har de mig på kroken, mindes Bergling när DN träffade honom 1995.

Den sovjetiska underrättelsetjänsten GRU sätter nu i gång och förädlar sin nya svenska resurs. Han får spionutbildning i DDR, dåvarande Östtyskland. Bergling beskrev det senare för DN som en oglamorös värld i stil med John le Carrés böcker.

– Grått, svart, vitt och tråkigt med dimma och brunkolsrök. Behållningen var att gå igenom Berlinmuren genom den där berömda dörren för spioner vid Friedrichstrasse.

Hemma i Sverige missar Säpo först varningssignaler som kommer kring Bergling. Den 12 mars 1979 slår fällan ändå igen. Han grips på Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv av den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet. Efter sju dagars förhör skickas han hem till Sverige. Den 7 december faller domen: livstids fängelse för grovt spioneri.

***

De hemligheter som Bergling avslöjat för sina sovjetiska uppdragsgivare var inte i nivå med vad som lämnades ut av hans föregångare flygöversten Stig Wennerström på 1960-talet. Det var illa nog ändå. Tingsrätten skriver i domen att ”de skador som Bergling till följd av sin brottsliga verksamhet orsakat det svenska totalförsvaret är enorma”.

Den viktigaste anklagelsepunkten mot Bergling var att han lämnat ut den så kallade befästningskoden, något han också erkände. Det handlar om en topphemlig förteckning över försvarsanläggningar som stridsledningscentraler och radaranläggningar.

Många andades ut när domen föll. Men historien Bergling skulle ta en ny vändning som ingen kunde ana.

***

Nästa akt i dramat börjar med att Berglings dystra fängelsevistelse livas upp av ett brev från en ungdomskärlek. De hade en kort affär 1957 men i breven till fängelset skriver Elisabeth Sandberg att hennes känslor aldrig har slocknat. De återupptar sin relation och blir 1986 äkta makar. Under sina möten i fängelset börjar de smida planer för en gemensam framtid.

I frihet.

Nyheten slår ner som en bomb den 6 oktober 1987. Den livstidsdömde spionen Stig Bergling har lyckats rymma under en permission. Bristfällig bevakning gör att han och Elisabeth Sandberg maskerade kan lämna hennes lägenhet i  Stockholmsförorten Rinkeby och med en färja från Grisslehamn ta sig via Åland till Sovjetunionen. Justitie­minister Sten Wickbom tvingas avgå efter fiaskot.

Efter åtta år är Stig Bergling åter på fri fot men det nya livet blir en besvikelse. Sovjetunionen är i utförsbacke och hans tidigare uppdragsgivare är måttligt roade av att ta hand om en avdankad svensk agent. Sysslolösheten är plågsam. Hustrun längtar efter sina fyra barn. För att slippa det svenska paret skickar ryssarna tillbaka dem till den plats där allt började: Libanon. Paret Bergling-Sandberg hamnar under den drusiske klanhövdingen Walid Jumblatts beskydd. Det är en av Jumblatts män som sommaren 1994 sätter det svenska paret, märkta av sjukdom, på en färja till Cypern. Väl där lyfter Bergling luren och ringer till Sverige. Flykten är över.

***

Den svenska rättvisan tidsbestämmer Berglings livstidsstraff till 23 år och år 1997 benådas han. Försvaret och polisen bedömer honom inte längre som en säkerhetsrisk. En ödets grymma ironi gör att hans livskamrat och kumpan Elisabeth Sandberg strax före frigivningen gått bort i cancer.

Sina sista år i livet tillbringar den Parkinsonsjuke ex-spionen på ett äldreboende i Stockholmstrakten. Han väcker uppmärksamhet när han 2006 blir medlem i Vänsterpartiet och låter antyda att dessa ideologiska sympatier var en drivkraft bakom spioneriet. Han torgför också bilden av att hans dubbelspel skulle ha tjänat freden genom att utjämna styrkeförhållandena mellan supermaktsblocken.

Samtidigt förnekar han inte pengarnas betydelse och pekar också på ren och skär äventyrslusta.

– Det måste hända något hela tiden, säger han i en DN-intervju.

I en Expressen-intervju för ett drygt år sedan talade Stig Bergling om sina tankar inför döden men uttryckte ingen ånger för sitt spioneri.

– Det är för sent att ångra någonting.

1 mars 1937. Stig Bergling föds i  Stockholm.

1957. Bergling gör militärtjänst som kustjägare vid KA1 i Vaxholm och blir senare reservofficer vid Kustartilleriet.

1958. Nu börjar han arbeta på Östermalms polis­station.

1969. Stig Bergling anställs vid Säkerhets­polisen.

1971. Börjar på Försvarsstabens säkerhets­avdelning och är kvar där till 1972. Därefter återvänder han till Säpo.

1977. Detta år tjänstgör Stig Bergling som FN-officer i Suez, ett av flera uppdrag som FN-officer.

12 mars 1979. Stig Bergling grips av den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet på flygplatsen i Tel Aviv. Efter förhör förs han till Sverige.

7 december 1979. Döms för grovt spioneri. Han hade bland annat lämnat ut en förteckning över samtliga försvarsanläggningar till Sovjet.

6 oktober 1987. Stig Bergling rymmer under en beledsagad permission med sin hustru. Paret lämnar hustruns lägenhet utan att vakten från Säpo upptäcker något. De tar sig till Sovjetunionen. Det leder till att justitieminister Sten Wickbom tvingas avgå.

2 augusti 1994. Paret återvänder frivilligt till Sverige. Under åren i  frihet är de bosatta i  Moskva, Budapest i Ungern och i  Libanon. Bergling fortsätter avtjäna sitt fängelsestraff. Hustrun anses inte ha begått något brott.

1 mars 1997. Elisabeth Sandberg avlider efter att ha drabbats av cancer.

17 juli 1997. Stig Bergling friges.

2004. Skiljer sig från en kvinna som han varit gift med två gånger. Sedan dess har han levt ensam.

2006. Blir medlem i  Vänsterpartiet, men går ur efter några månader.

24 januari 2015. Stig Bergling, som bytt namn till Stig Sydholt, avlider.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt